11.07.2021 ob 21:09
Deli članek

Sarno (MOREL)- Na tretji dirki letošnjega FIA evropskega prvenstva v kartingu v italijanskem Sarnu je slovenski kartist dosegel končno 33. mesto v razredu OKJ med vsega skupaj 87 prijavljenimi dirkači. Že uvrstitev v finale je bila nova prelomnica za slovenski karting, z nekaj več sreče bi se lahko uvrstil še veliko višje.

Mark Kastelic se je na dirkališču Sarno pri Neaplju na tretji dirki letošnjega evropskega prvenstva odrezal dobro. Z odličnimi vožnjami, ko je bil na primer stalno med najhitrejšimi, se je uspel uvrstiti v finalno vožnjo, v kateri je nastopilo najhitrejših 36 dirkačev. Po dolgih letih je to ponoven vrhunski rezultat slovenskega dirkača, da se je v tako hudi konkurenci uspel uvrstiti v finale, s čemer je dokazal, da je vedno hitrejši. V finalni vožnji je startal silovito in bil najhitrejši na stezi, v določenih krogih je prehitel tudi po dva tekmeca, in že prišel na 22. mesto, potem pa ga je eden od tekmecev zrinil s steze in še trčil vanj, zato mu je ugasnil motor in Kastelic vožnje ni mogel več nadaljevati. »Škoda, bil sem zelo dobro na poti, ritem je bil odličen, pa tudi na te gume, kakršne uporabljamo na evropskem prvenstvu, sem se malce že privadil. A bil sem malo preveč neučakan, čutil sem, da sem lahko še hitrejši, eden od tekmecev pa mi je prekrižal načrte,« je po dirki povedal Kastelic, in dodal, da bi se s takim ritmom in malo več sreče lahko uvrstil med 15 najhitrejših. »Material je bil odličen, vse je delovalo dobo, a vožnja v taki strnjeni koloni včasih vzame svoj davek,« je še povedal Kastelic.

S svojimi letošnjimi rezultati je nase tudi že opozoril druge ekipe, tako je že dobil tri ponudbe različnih ekip za naslednjo sezono v OKJ, a tudi ponudbo od sedanje ekipe, da bi podaljšal pogodbo in z njimi naslednje leto prestopil v še višji in še »hujši« razred OK. »Nismo se še odločili, pred nami je še kar nekaj dirk, nočemo ničesar prehitevati. A občutek, da tudi drugi opazijo napredek in da se je v matični ekipi uspel tako dobro ujeti z inženirji in mehaniki, je dobra popotnica za nadaljevanje sezone,« pa je povedal Markov oče Robert.