03.12.2017 ob 11:11
Deli članek

Domžale, 3. december 2017 (MOREL) - Uvodna tekma evropskega pokala (EP) 2017 v lednem plezanju v disciplini težavnost je v Domžalah 2. decembra za zmagovalca okronala Italijanko Angeliko Rainer in Francoza Louna Ladevanta. Med 45 tekmovalci iz 12 držav je pred domačim občinstvom nastopilo tudi sedem Slovencev, najuspešnejša je bila Marija Jeglič na sedmem mestu. Evropska preizkušnja je bila hkrati zaključna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega (SHS) pokala v lednem plezanju, v katerem sta slavila Slovenca Maja Šuštar in Jaka Hrast. 

Uvodno tekmo evropskega pokala 2017 v lednem plezanju sta pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in pokroviteljstvom Občine Domžale organizirala Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS), naslednje postaje EP gostijo Slovaška (9. 12.), Francija (11.-13. 1.) in Finska (23.-24. 2.). V Domžalah je cepine in dereze nabrusilo 45 tekmovalcev iz Finske, Francije, Hrvaške, Italije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rusije, Slovaške, Slovenije, Srbije in Švice.
V ženski konkurenci je bila nepremagljiva Italijanka Angelika Rainer, ki je kot edina finalistka suvereno dosegla vrh smeri. "V Domžalah je bilo odlično tekmovanje, pohvala organizatorjem in postavljavcu smeri, ki so dobro opravili svoje delo. Zelo sem vesela, da mi je uspelo zmagati," je bila zadovoljna favoritinja domžalske tekme, tudi trikratna svetovna prvakinja. Drugo mesto si je pred glasnim občinstvom, ki je dodobra napolnilo park Masljeva pri garažni hiši, priplezala Nizozemka Marianne Van der Steen, tretje pa Francozinja Coralie Jary, četudi s štirimi šivi po poškodbi v kvalifikacijah.
Med slovenskimi tekmovalkami je bila najuspešnejša Marija Jeglič (AO PD Ljubljana Matica), v kvalifikacijah celo četrta, napaka na lednem sodu v finalu pa ji je prinesla končno sedmo mesto. »Zelo sem zadovoljna, da sem bila mirna in sem lahko zbrano plezala. Smeri so bile zelo dobre, za kar gre res pohvala postavljavcu Janezu Svoljšaku, tako v kvalifikacijah kot v finalu, kolikor sem plezala, potem pa opazovala preostale tekmovalke. Bilo je težko, višje je začelo navijati, gibi so bili tehnično zahtevni, v kvalifikacijah pa se je videlo, da so imele več težav tekmovalke, ki niso navajene plezati v ledu ali lesu oz. zabijati cepinov,« je povedala Ljubljančanka.
V finalu sta nastopili še dve slovenski predstavnici, Sara Jaklič (AO PD Kranj) se je uvrstila na 10. (SHS pokal pa končala na 6. mestu) in Maja Šuštar (AO PD Domžale) na 12. mesto, hkrati pa postala zmagovalka slovensko-hrvaško-srbskega pokala. »Morda se tekma res ni izšla po pričakovanjih, je bila pa krasna šola, kajti če na ledni tekmi padeš na edinem oprimku, na katerem je treba zabijati s cepinom, potem si finala pač ne zaslužiš. Bila je dobra šola in imam vizijo, kako trenirati za naprej, tako da je bil poraz morda dobrodošel,« je vtise strnila Kamničanka.
Moški finale je postregel kar s tremi vrhovi, zato je o zmagovalcu odločal čas. Zmage se je veselil Francoz Louna Ladevant, vodilni že po kvalifikacijah. »Imenitno tekmovanje je za nami. Pred prvo tekmo v sezoni nisem bil povsem prepričan o svoji formi, zato me je zmaga zares presenetila. Pri tem so mi pomagali glasni navijači, vzdušje je bilo res odlično,« je bil navdušen francoski reprezentant, ki je ugnal srebrnega Švicarja Lukasa Goetza in bronastega Rusa Nikolaja Primerova.
Najuspešnejši Slovenec Jaka Hrast (AO PD Domžale) je na 9. mestu pristal tik pod robom finala, od katerega ga je ločilo le 12 sekund, postal pa je zmagovalec slovensko-hrvaško-srbskega pokala. "Z drytoolingom se sicer ukvarjam že dve leti, tekmujem pa le dva meseca, tako da je bila ta tekma zame nekaj povsem novega. Malo je bilo pritiska in živčnosti, tako da sem izgubil tistih nekaj sekund, upam, da bo naslednjič bolje. Janez je pripravil perfektne smeri, glede na to, da je bila tekma tako za evropski kot slovensko-hrvaško-srbski pokal, ki je še na nekoliko nižji kakovostni ravni, vsekakor pa je treba trdo delati,« je svoj nastop ocenil Hrast, ki bo nastopil tudi na naslednjih tekmah evropskega pokala. Slovenske barve so zastopali še Nace Grgorinič (AO PD Kranj), ki se je uvrstil na 21. mesto EP in 5. mesto SHS pokala, tik za njim, na 22. mesto, Edvin Nepužlan (AO PD Železničar), sicer četrti v SHS pokalu, Uroš Grilj (AO PD Ljubljana Matica) pa je bil 27. na tekmi EP in 14. v SHS pokalu.
 

Izidi tekme evropskega pokala v lednem plezanju Domžale 2017

Ženske:

1. Angelika Rainer (ITA)

2. Marianne Van der Steen (NIZ)

3. Coralie Jary (FRA)

4. Barbara Zwerger (ITA)

5. Sina Goetz (ŠVI)

6. Olga Kosek (POL)

7. Marija Jeglič (SLO)

8. Cora Vogal (ŠVI)

...

10. Sara Jaklič (SLO)

12. Maja Šuštar (SLO)

Moški:

1. Louna Ladevant (FRA)

2. Lukas Goetz (ŠVI)

3. Nikolaj Primerov (RUS)

4. Tristan Ladevant (FRA)

5. Dmitrij Maslov (RUS)

6. Dennis Van Hoek (NIZ)

7. Tapio Alhonsuo (FIN)

8. Ian Hanson (NOR)

9. Jaka Hrast (SLO)

...

21. Nace Grgorinič (SLO)

22. Edvin Nepužlan (SLO)

27. Uroš Grilj (SLO)

Skupni seštevek 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju

Ženske:

1. Maja Šuštar (SLO) 365 točk
2. Antonina Brdarič (SRB) 291 točk
3. Katarina Manovski (SRB) 250 točk
4. Ivana Mijić (BIH) 110 točk
5. Marija Jeglič (SLO) 100 točk
6. Sara Jaklič (SLO) 80 točk

Moški:

1. Jaka Hrast (SLO) 380 točk
2. Mario Musulin (HRV) 268 točk
3. Marko Petrunić (HRV) 265 točk
4. Edvin Nepužlan (SLO) 206 točk
5. Nace Grgorinič (SLO) 161 točk
...
11. Janez Svoljšak (SLO) 100 točk
14. Uroš Grilj (SLO) 40 točk

Pokal narodov:

1. Srbija 1489 točk
2. Slovenija 1432 točki
3. Hrvaška 773 točk
4. Bosna in Hercegovina
    110 točk

To so sporočili iz PZS (konec)