23.08.2021 ob 19:19
Deli članek
4. Dnevi alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu


Celovec (MOREL)-  Sedaj so že stalnica pisanega kulinaričnega šopka na avstrijskem Koroškem: Dnevi alpsko-jadranske kuhinje. Na poroki dobrih okusov se bodo letos med 15. in 26. septembrom številni gostujoči kuharji srečali z vrhunskimi kuharji domače scene, okoli 40 izbranih proizvajalcev iz Furlanije, Benečije, avstrijske Koroške, avstrijske Štajerske in Slovenije pa bo predstavilo svoje žlahtne izdelke na poti okusov. Turistično združenje Celovec bo organiziralo več kot 40 kulinaričnih dogodkov in tako na enem mestu pokazalo, za kaj tudi sicer bije srce mesta, namreč za alpsko-jadranski prostor vrhunskih užitkov.

Celovec je pravzaprav stičišče alpsko-jadranske regije, zato si v bližnji prihodnosti želi postati nič manj kot alpsko-jadransko mesto užitkov. Za to so potrebni srečanja, čezmejna izmenjava in medsebojni navdih kuhinj in kuharjev iz avstrijske Koroške, Slovenije, Furlanije in Benečije, pa tudi njihovih dobaviteljev in proizvajalcev visokokakovostnih živil, ki so osnova odličnih jedi.

Tedni alpsko-jadranske kuhinje

Od 15. do 26. septembra bomo v Celovcu kot bisere na ogrlici nanizali več kot 30 izbranih kulinaričnih prireditev.  Ob tem se bosta letos ponovno srečali kultura in kulinarika – na užitkarskih jam sessionih.

Npr., ko bo v gledališču Kammerlichtspiele potekal kabaret s pokušino kisa pod geslom »kislo zabava«, ali ko se bosta na popotovanju Od Alp do Jadrana srečali umetnost kuhanja iz Sappade in Trsta ter literarna scena. Ali ko se bo avtor in založnik Lojze Wieser v restavraciji Landhaushof na krožniku posvetil »arheologiji okusov«.

Lokali v središču mesta se bodo lotili značilnih receptov iz regije, ustvarjali bodo jedi, ki so korenine kulinarične regije. Pri tem na jedilnikih ne bodo le posebne jedi in meniji, temveč tudi prireditve, kot so pokušine vina, kuharski tečaji, knjižne mize, degustacijski meniji s poudarki na pršutu in oljčnem olju ter skoraj pozabljenih vrstah zelenjave.

Alpsko-jadranski kuharji

Prav tako bodo med 15. in 26. septembrom v lokalnih restavracijah gostovali vrhunski kuharji in kuharice in na krožnikih pojasnili svojo filozofijo alpsko-jadranske kuhinje. Pri tem se bodo srečali z vrhunskimi kuharji celovške gastronomije. Jedi bodo dale impulz, da bo vsak lahko v ustih začutil in doživel, kaj je bistvo te nenavadne evropske regije.

Letošnji gostje bodo poleg avstrijskega kuharja leta 2021, Maxa Stiegla (posestvo Purbach), med drugim vrhunski slovenski kuharji, kot so Dejan Mastnak (Tri Lučke, Krško), Uroš Štefelin (Vila Podvin, Radovljica) in Ksenija Mahorčič (restavracija Mahorčič, Rodik), Italijana Chiara Pavan (restavracija La Venisse, Burano) in Matija Antolovič (Cafè San Marco, Trst), Avstrijca Tom Mascher (Pfleger, Anras) in Rainer Kaufmann (Genusshotel Riegersburg) in seveda Celovčani, kot so Leo Suppan (Leiten, Krnski grad), Stephan Vadnjal (Dolce Vita), Jürgen Kruptschack (Schweizerhaus), Christian Cabalier (Kochwerkstatt) in mnogi drugi.

Alpsko-jadranska pot okusov

Vrhunec ob zaključku pa bo alpsko-jadranska pot okusov v zgodovinskem središču Celovca: od 24. do 26. 9. bo pokušina regionalnih dobrot med renesančnimi arkadami, na notranjih dvoriščih in lepih trgih. Skoraj 50 razstavljavcev bo predstavilo svoje izdelke, od oljčnega olja, žafrana, sira, divjih zelišč do vin, ekološko pridelanega mesa, sladic in kave. V gosteh bodo priljubljene kulinarične lokacije, kot so Sappada, Okusi Posavja, Riegersburg, Srednja Koroška, ki bodo razkazale svoje bogastvo. Obiskovalce pričakuje obljubljena dežela dobrega okusa.

Ustvarjalci in narekovalci trendov

V Celovec prihaja Hanni Rützler, korifeja preiskovanja trendov v prehrani in jedeh. Koronakriza je s svojimi preobrati ustvarila nove možnosti. Pripovedovala bo o potencialih prihodnosti regionalne kulinarike, o težavah in njihovih rešitvah.

Richar Kägi, svetovni popotnik in lovec na trende v kulinariki, bo spregovoril o tem, kako je dobra hrana povezana s stanjem sveta ter zakaj bomo v prihodnosti jedli drugače, in zakaj je to dobra novica.

Severin Corti je znan kot vrhunski novinar in kritik dobrega okusa. V besednem dvoboju s Christianom Cabalierjem bo ugotavljal, kaj je bolje – baby-beef ali stara krava