07.06.2018 ob 10:08
Deli članek

Ljubljana, 7. junij 2018 (MOREL)- Petega junija, na svetovni dan varstva okolja, so se slovenski javnosti predstavile prve zunanje ekološke sanitarije, ki so naravi stoodstotno prijazne. Zasnovala in razvila sta jih Primorca David Kodarin in Miha Krečič. Ideja o KAKISu se je porodila Davidu Kodarinu, ki že od nekdaj ni maral plastičnih zunanjih toalet in je zato vedno iskal druge rešitve. Medtem ko je iskal prijazen, čist in nesmrdljiv zunanji toaletni prostor, kjer bi lahko opravil svojo potrebo, je hkrati vedno razmišljal o tem, kaj bi lahko sam naredil, da bi Sloveniji in svetu ponudil sanitarije, ki ne bi smrdele, bi bile naravi prijazne, pa tudi dovolj prostorne. Leta 2016 je David oblikoval prvi zametek današnjega KAKISa in svojo idejo predstavil prijatelju Mihi Krečiču. Skupaj sta nato več mesecev razvijala izdelek in prvi KAKIS v današnji podobi postavila lani.

Ko sta postavila temelje v Sloveniji, sta se prijavila na tekmovanje poslovnega pospeševalnika v Amsterdamu in se med več kot 1400-imi prijavljenimi projekti uvrstila med prvo deseterico. To jima je omogočilo, da sta prodrla na Nizozemski trg. Potem ko sta izkoristila nagrado, trimesečno izobraževanje v sklopu katerega sta KAKIS še dodatno izboljšala, sta sklenila tudi prve posle. Do danes so na Nizozemskem postavili že tri KAKISe, v planu jih je še več, začetni pogovori pa potekajo tudi v drugih zahodnoevropskih državah.

Trajnostne zunanje sanitarije KAKIS so naravi stoodstotno prijazne. Za svoje delovanje ne potrebujejo nikakršne infrastrukture, ne proizvajajo odpadkov in nudijo prijetno izkušnjo tudi uporabniku. KAKIS nima neprijetnih vonjav.

KAKIS dejuje po principu kompostnih stranišč, kjer se ne dodaja kemije ali vode. Po uporabi namesto da potegnemo vodo, posipamo s suho snovjo (pogosto žagovina). Le ta prepreči slabe vonjave, pospeši proces razgradnje in preprečuje vpogled v zbiralnik.  

Celotno organsko snov se lahko predela v gnojilo ali biomaso za gretje. Prednost slovenskih KAKISov je tudi moderna arhitekturna oblika po meri uporabnika, saj so bolj prostorni od plastičnih zunanjih sanitarij, ki smo jih vajeni, poleg tega pa so tudi opremljeni tako, da se uporabnik v njih počuti prijetno in nima nikakršne stiske s prostorom. Ogledalo, roža, luč, ki se polni s sončno energijo... je le nekaj drobnih detajlov, ki KAKIS straniščno izkušnjo naredijo prijetno.

KAKISova konstrukcija je iz lesene vezane plošče (breza ali okume). Trenutno se ga še ne da najeti za kratkotrajne namene kot so razne prireditve. KAKISova snovalca pa že razmišljata v to smer in razvijata KAKIS, ki bo primeren za kratkoročen najem. Trenutni KAKIS je odlična rešitev za vse javne površine, ki so ekološko osveščene, pa tudi za vse površine, ki nimajo dostopa do elektrike in vode, KAKIS namreč infrastrukture ne potrebuje. KAKIS je zelo primeren tudi za počivališča, avtokampe in za samooskrbne lokacije, pa tudi za urbane vrtičke in zaščitena območja.

Konstrukcijska zasnova je narejena iz sendvič lesenih panelov, ki se hitro in enostavno sestavijo. Sanitarije lahko prevažamo že z manjšim kombijem, saj so vsi elementi razstavljeni. Montaža poteka približno eno uro.

Blato v KAKISu se zbira v posebnem zbiralniku na kolesih, pri tem pa se urin ločuje v manjši zbiralnik na dnu. Po približno 400 uporabah se zbiralnik, ki se nahaja na zadnji strani KAKISa, enostavno izvleče ven in se ga izprazni. Dobljeno snov je mogoče predelati v gnojilo ali v biomaso za ogrevanje.

Na podlagi dosedanje predelave, sta Kodarin in Krečič izračunala, da iz blata, ki ga štiričlanska družina polni v stranišče eno leto, lahko dobi tolikšno količino biomase, da se z njo taista družina v dobro izolirani hiši lahko greje več ko pol zime.

Biomaso za ogrevanje trenutno še izdelujejo v podjetju Kakis, hkrati pa že razvijajo sistem, ki bo omogočil, da bo KAKIS blato v biomaso predelal kar sam, brez zunanje pomoči.

Vizija KAKISa je ustvariti svet, kjer ne bo onesnaževanja in odpadkov. Svet, kjer bodo vsi Zemljani imeli dostojne in ekološke sanitarije. Svet, katerega bomo ponosno predajali bodočim generacijam. KAKIS želi pomagati prebivalcem po vsem svetu, od razvitih držav pa do tistih najbolj revnih. Ker imamo vsi ljudje na svetu pravico do dostojnih sanitarij, želita KAKISova protagonista ekološke sanitarije pripeljati v vsak dom, na vsako javno mesto in v vsako državo.

V Sloveniji KAKISe lahko uporabite na novoodprti plaži Sava v Ljubljani, na avtobusnem obračališču v Solkanu pri Novi Gorici, ob vrtičkih v Murski Soboti in ob kopališču Sora v Goričanah pri Medvodah. Ravno te dni KAKIS postavljajo v tudi v parku Lahinja v Črnomlju, v naslednjih nekaj mesecih pa bodo KAKISe postavili še ob počivališču za avtodome v Hočah, ob športnem igrišču v Polzeli in na plaži v Ankaranu. (konec)