20.09.2022 ob 19:25
Deli članek
Uporabniki mobilnega omrežja klicali in se pogovarjali manj

Ljubljana (MOREL)- Uporabniki so v 2. četrtletju 2022 opravili manj odhodnih klicev iz domačih mobilnih omrežij, bilo je tudi manj telefonskega prometa. Po drugi strani so poslali več SMS- in MMS-sporočil ter prenesli več podatkov prek mobilnega širokopasovnega dostopa. Skupno je bilo iz slovenskih mobilnih omrežij zaznanih okoli 495 milijonov odhodnih telefonskih klicev. To je bilo za 1 % manj kot v istem četrtletju prejšnjega leta, pri čemer je bilo število domačih odhodnih klicev prav tako manjše za 1 %. Nasprotno se je število mednarodnih odhodnih klicev povečalo za 13 %. Povprečni uporabnik je iz mobilnih omrežij na dan poklical 2-krat.

Skupno je bilo izmerjenih okoli 21 milijonov ur odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij, kar je bilo za 7 % manj kot v istem četrtletju leto pred tem. Domači promet je bil prav tako manjši za 7 %, mednarodni pa za 2 %. V enem letu se je odhodni mobilni promet zmanjšal pri obeh vrstah uporabnikov in v vseh omrežjih, najbolj iz mobilnih v fiksna omrežja, in sicer za 12 %. Povprečni uporabnik mobilnih omrežij je telefoniral približno 5 minut na dan.

Poslanih je bilo okoli 577 milijonov SMS-sporočil, kar je bilo za 1 % več kot v 2. četrtletju 2021. Zasebni uporabniki so jih poslali za 3 % manj, poslovni uporabniki pa za 13 % več. Poslanih je bilo tudi skoraj 31 milijonov MMS-sporočil ali za 5 % več. Povprečni uporabnik je poslal 2 SMS-sporočili na dan.

Prek mobilnega širokopasovnega dostopa je bilo prenesenih več kot 73 milijonov gigabajtov podatkov, za 30 % več kot v istem obdobju prejšnjega leta. Poslovni uporabniki so uporabili za 33 % več prenosa podatkov. V tem podatku ni upoštevan prenos podatkov prek brezžične tehnologije Wi-Fi.

Ob koncu 2. četrtletja 2022 je bilo v Sloveniji za dostop do interneta v uporabi okoli 677.000 širokopasovnih priključkov ali za 2 % več kot v istem obdobju leto prej. Povečalo se je predvsem število priključkov z optičnim dostopom, za 11 %, in doseglo več kot polovični delež med vsemi širokopasovnimi priključki (51 %). Število priključkov prek kabelskega modema je na letni ravni upadlo za 2 %, število priključkov xDSL pa za 9 %. To so sporočili iz SURS. (konec)