30.07.2021 ob 23:48
Deli članek
14 milijonov evrov za prevoz opreme

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija še naprej zagotavlja finančno podporo šestim državam članicam v okviru svežnja za mobilnost, ki je del instrumenta za nujno pomoč. Gre za pomoč v višini 14 milijonov evrov za prevoz opreme, ki je povezana s cepljenjem proti COVIDU-19 in terapevtikov proti COVIDU-19. Že v lanskem letu pa je EU zagotovila 150 milijonov evrov za prevoz najnujnejše medicinske opreme.

Pošiljke financirane v okviru svežnja za mobilnost zajemajo prevoz zdravil za uporabo v intenzivni negi v Belgijo ter injekcijskih brizgalk in igel v Italijo. Financiranje EU so prejele še Avstrija, Češka, Romunija in Slovenija. Skupaj je bilo financiranih več kot tisoč letalskih prevozov in petsto dostav.

«EU še naprej podpira dobavno verigo in dostavo medicinske opreme. Od začetka pandemije se je instrument za nujno pomoč izkazal za dragoceno orodje v skupnem boju proti COVIDU-19. Z zadnjim svežnjem smo financirali prevoz najnujnejše medicinske opreme, da bi pomagali reševati življenja bolnikov in spodbujali nacionalne kampanje cepljenja,» je izpostavil komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)