21.08.2021 ob 22:56
Deli članek
Erdogan se je pogovarjal s Putinom

 

Ankara (MOREL/FoNet)- Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan se je danes prek telefona pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in nato sporočil, da je bila izražena želja, da bi v Afganistanu prišlo do gladke tranzicije, da je pomembno, da talibani ne ponovijo svojih napad iz preteklosti in da delujejo z razumevanjem do vseh etničnih skupin ter da bodo izpolnili svoje obljube.

Iz kabineta turškega predsednika so sporočili, da je Erdogan izjavil, da so pripravljeni tudi v prihodnosti prevzeti obveznost in odgovornost za varnost in delovanje letališča v Kabulu, če bodo za to ustvarjeni ustrezni pogoji. Dejal je tudi, da bo Turčija nadaljevala k odstranjevanju zaskrbljenosti med vsemi stranmi, še posebno med mednarodno skupnostjo in afganistanskim ljudstvom. Izpostavil je, da bo morala biti  nova vlada,  ki bo bila vzpostavljena v Afganistanu vseobsežna in reprezentativna ter odražati raznolikost afganistanskega ljudstva. 

Ocenil je, da je začetek pogovorov o vprašanjih miru in varnosti med talibani in regionalnimi predstavniki v Kabulu znak upanja. Pri tem je tudi pozdravil umirjene izjava talibanov, vendar pa bodo morali talibani z dejanji, ne pa z besedami, to tudi udejanjiti. 

Erdogan in Putin sta se tudi dogovorila za sodelovanje v odnosih, ki jih bosta obe državi razvijali z vlado, ki bo v naslednjem obdobju ustanovljena v Afganistanu.

V sporočilu iz Kremlja pa je bilo zapisano, da sta se predsednika podrobno pogovorila o razmerah v Afganistanu. Poudarila sta pomen varnosti in miru v državi ter strogo spoštovanje reda in zakonov. Izpostavljeno je bilo kot prednostna naloga boj proti terorizmu in proti trgovini z mamili. 

Sicer pa sta se predsednika pogovarjala tudi o sodelovanju na področju energetskega sektorja. Erdogan pričakuje, da so povečal pretok  zemeljskega plina prek takoimenovanega turškega plinskega toka, kar je eno od znamenj dobrega sodelovanja na tem področju. (konec)