28.04.2022 ob 19:19
Deli članek
Evropska komisija na račun Ukrajine deli milijončke

Bruselj (MOREL)-  Evropska komisija je v okviru kohezijskih ukrepov za begunce v Evropi (CARE) državam članicam izplačala več kot 3,5 milijarde evrov predplačil za pomoč pri obvladovanju prihoda ljudi, ki pred vojno v Ukrajino bežijo na njihovo ozemlje. Slovenija je prejela slabih 10,5 milijona evrov.

»Ljudje, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, potrebujejo takojšnjo podporo, da lahko spet zaživijo varno. S temi predplačili lahko države članice ljudem v stiski ponudijo hrano, nastanitev, zdravstveno varstvo, izobraževanje, pomoč pri dostopu do delovnih mest in drugo pomoč,« je pojasnil evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit.

Po ruskem napadu 24. februarja je Komisija mobilizirala vsa prizadevanja za podporo civilistom, ki bežijo pred vojno, ter za pomoč državam članicam, da jih sprejmejo in poskrbijo zanje. Prispevek EU bo zmanjšal dodatno breme za javne proračune držav članic, saj se lahko krije odhodke za nazaj od datuma invazije v Ukrajino. To so sporočili predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)