15.05.2022 ob 22:03
Deli članek
Evropska podjetja bodo lahko še naprej kupovala ruski plin

New York (MOREL/FoNet) - Evropska unija je sprejela navodilo, ki svojim članicam omogoča, da še naprej kupujejo ruski plin in izpolnjujejo zahtevo Moskve, da se plin plačuje v rubljih, ne da bi pri tem kršili sankcije, je poročal Bloomberg.

Evropska komisija je po poročanju ameriške agencije v petek na zaprti seji svoje člane obvestila, da novo navodilo dovoljuje, da lahko podjetja v Gazprom banki odprejo posebne račune in plin plačujejo v dolarjih ali evrih, vendar bodo  morali zahtevati potrdila da so poravnala pogodbeno obveznosti. Če bodo podjetja, ki kupujejo ruski plin, izpolnila te pogoje, se ne bo štelo, da so kršila sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedla Evropska unija, je zapisano v navodilih, je poročal Tass. 

Bloombergov vir je navedel, da je bilo med srečanjem veliko nesoglasij, saj so načrt podprle Nemčija, Madžarska, Francija in Italija, Poljska pa je podvomila o zakonitosti takšne odločitve. Nekatere države so bile nezadovoljne, ker novo navodilo izrecno ne določa, ali lahko evropska podjetja odprejo rubeljske račune v banki Gazprom. Evropska unija je to doslej obravnavala kot kršitev sankcij, a v novem navodilu tega ne piše, je dodal Bloomberg.

Ameriška agencija je pred dnevi sporočila, da je približno 20 evropskih podjetij, ki kupujejo ruski plin, že odprlo namenske račune v banki Gazprom Bank, še 14 pa jih je banko zaprosilo za potrebno dokumentacijo. V skladu z odlokom, ki ga je 31. marca podpisal ruski predsednik Vladimir Putin, morajo kupci plina iz Evropske unije odpreti rubeljske račune v banki Gazprom. Plin bi plačali v dolarjih ali evrih, ki bi jih banka zamenjala za rublje, nato pa ta sredstva nakazala na račune, ki so jih odprli kupci. (Konec)