24.11.2021 ob 21:26
Deli članek

Zagreb (MOREL/FoNet) - Francoski predsednik Emanuel Macron je nocoj prispel na prvi uradni obisk na Hrvaško. Uradni Zagreb  pričakuje njegovo podporo za vstop v schengensko območje in evroobmočje ter podpis pogodbe za nakup francoskih lovskih letal. Macron je prvi francoski predsednik države, ki je obiskal Hrvaško, program pa se je začel z delovno večerjo s premierjem Andrejem Plenkovićem v ožjem sestavu, na dnevnem redu pa so globalna in regionalna vprašanja, je sporočila Hina.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović bo francoskega predsednika sprejel v četrtek zjutraj na Pantovčaku z vsemi državnimi častmi, Macron pa bo pred odhodom v Banske dvore položil venec k Spomeniku domovini. Macron je izrazil željo, da bi se poklonil padlim v domovinski vojni in bo prvi najvišji gost pri novem zagrebškem spomeniku. Hrvaška od Francije kupuje 12 rabljenih večnamenskih lovskih letal Dassault Rafale F3R, 10 enosedežnih in dve dvosedežni po ceni 999 milijonov evrov, ki jih bodo poravnali v petih obrokih od leta 2022 do 2026.

Obrambna ministra obeh držav Mario Banožić in Florence Parley bosta v četrtek podpisala pogodbo za nakup "Rafale", ki jo AFP opisuje kot največji hrvaški nakup orožje od osamosvojitvene vojne dalje. Prva letala naj bi na Hrvaško prispela konec leta 2023 ali v začetku leta 2024.

Macronov obisk na Hrvaškem poteka pred francoskim prevzemom šestmesečnega predsedovanja Svetu EU, Slovenija pa naj bi pred predsedovanjem sprožila pravni postopek za uradno odločitev o vstopu Hrvaške v schengensko območje. Končno odločitev naj bi bila  sprejeta do junija 2022. Plenković je v ponedeljek dejal, da ima Hrvaška podporo Francije za vstop v Schengen in dodal, da bo to zapisano tudi  v vsebini sporazuma o strateškem partnerstvu, ki ga bo z Macronom podpisal jutri. Vstop v evroobmočje naj bi podprl tudi Pariz, Plenković pa je že prej dejal, da upa, da bo ta cilj dosežen do leta 2023. (konec)