26.07.2021 ob 21:47
Deli članek
Janšistična vlada je očitno gluha?

Bruselj (MOREL)- Slovenija je med triindvajsetimi državami članicami, ki jih je Evropska komisija pozvala, da posredujejo informacije o poteku prenosa pravil v okviru direktive o avtorskih pravicah (Direktiva 2019/790/EU) v nacionalno zakonodajo. Prav tako je Slovenija med enaindvajsetimi državami, ki so pozvane, da posredujejo informacije o prenosu direktive o televizijskih in radijskih programih (Direktiva 2019/789/EU) v nacionalno zakonodajo.

Ker omenjene države niso posredovale informacij o prenosu teh direktiv v nacionalno zakonodajo ali so to storile pomanjkljivo, je Evropska komisija s pošiljanjem uradnih opominov začela postopke za ugotavljanje kršitev. Namen obeh direktiv je posodobitev pravil o avtorskih pravicah in omogočiti potrošnikom in ustvarjalcem, da kar se da izkoristijo digitalni svet. Nova direktiva o avtorskih pravicah varuje ustvarjalnost v digitalni dobi in prinaša konkretne koristi državljanom, ustvarjalnemu sektorju, medijem, raziskovalcem, izobraževalcem in ustanovam na področju kulturne dediščine po vsej EU. Hkrati bo nova direktiva o televizijskih in radijskih programih evropskim medijskim hišam olajšala ponujanje spletnih storitev prek meja.

Rok za prenos pravil v nacionalno zakonodajo je potekel 7. junija letos. Države članice imajo na voljo dva meseca, da se odzovejo na uradni opomin oziroma sprejmejo ustrezne ukrepe, sicer jim lahko Komisija pošlje obrazložena mnenja. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)