24.11.2021 ob 21:58
Deli članek
Javno posvetovanje o poenostavitvi in digitalizaciji zahtev za označevanje kemijskih proizvodov

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija začenja javno posvetovanje o poenostavitvi in digitalizaciji zahtev za označevanje kemijskih proizvodov, kot so lepila, detergenti za pranje perila in pomivanje posode ter sredstva za gnojenje. V okviru javnega posvetovanja bo mogoče podati mnenja o morebitni uvedbi digitalnega označevanja številnih proizvodov.

Oznake proizvodov so glavno sredstvo za sporočanje bistvenih informacij o proizvodu uporabnikom, vključno z informacijami o nevarnosti in varnosti ter navodili za uporabo proizvoda.

Preverjanje ustreznosti najpomembnejše zakonodaje o kemikalijah (razen uredbe REACH) in ocena uredbe o detergentih pa je pokazalo, da je mogoče razumevanje oznak in s tem varstvo potrošnikov še izboljšati, če na oznakah ni preveč informacij, ki so pogosto tehnične narave.

V posvetovanju lahko sodelujete do 16. februarja prihodnje leto. Rezultati bodo Evropski komisiji v pomoč pri pripravi predloga sprememb uredbe o razvrščanju, označevanju in parkiranju snovi ter zmesi (CLP) uredbe o detergentih in uredbe o sredstvih za gnojenje, ki je načrtovan prihodnje leto. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)