11.04.2022 ob 19:05
Deli članek
Josep Borrell naznanja samo vojaško rešitev  v Ukrajini

Josep Borrell znanilec evropske smrti

Moskva (MOREL/FoNet) - Izjava evropskega komisarja za zunanjo politiko Josepa Borrella, da je treba dogodke v Ukrajini reševati na bojišču, spreminja pravila igre in kaže, da se Kijev uporablja kot odskočna deska za dokončno zatiranje Rusija, je na televiziji Russia 24 dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

To je zelo resna sprememba politike, ki jo Evropska unija in Zahod kot celota na čelu z ZDA vodita od začetka naše posebne vojaške operacije. Gre za politiko, ki kaže jezo in celo nenadzorovano jezo, je dejal Lavrov. pri čemer se je opravičil za svoj nediplomatski besednjak.. Po njegovem mnenju je to politiko določalo dejstvo, da so Ukrajino začeli obravnavati kot odskočno desko za dokončno uničenje Rusije in njeno podreditev svetovnemu sistemu, ki ga je zgradil Zahod.  Kljub koncu hladne vojne in izginotju Varšavskega pakta in Sovjetske zveze, kljub obljubam, da se Nato ne bo širil proti ruskim mejam. se le-ta širi. 

Lavrov je poudaril, da  Borrellova izjava, da vojaška rešitev razmer v Ukrajini nima alternative, ni navadno sporočilo in da bistveno spreminja pravila igre. Ko vodja diplomacije neke države ali organizacije, v tem primeru vodja diplomacije Evropske unije, odkrito pove, da se  določeni konflikt lahko  rešiti le z vojaškimi sredstvi, to lahko pomeni, da gre za lapsus ali napako in da je rekel nekaj, za kar ga ni nihče pooblastil. Neglede na to pa je ta izjava nekaj nenavadnega, je dejal Lavrov. Poudaril je, da dejstvo, da je to povedal Josep Borrell bistveno spreminja pravila igre, saj Evropska unija še nikoli ni delovala kot vojaška organizacija, in dodal, da bo rusko ministrstvo za zunanje zadeve izjavo analiziralo v naslednjih dveh dneh in dalo  uradni komentar. (Konec)