01.12.2021 ob 21:20
Deli članek
Jutri slovesnosti v spomin na nekdanjega francoskega predsednika Valeryja Giscard d'Estainga

Ljubljana (MOREL)- Na povabilo predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija se bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor jutri v Strasbourgu, udeležil slovesnosti v spomin na nekdanjega predsednika Francoske republike Valeryja Giscard d'Estainga. Spominski dogodek organizira Evropski parlament, s čimer želi spomniti na vlogo Valeryja Giscard d'Estainga pri konvenciji o evropski prihodnosti, ki se je sklenila s predlogom evropske ustave.

Na spominski slovesnosti bodo z govori nastopili: predsednik Francoske republike Emmanuel Macron, predsednik Zvezne republike Nemčije Frank-Walter Steinmeier, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega Parlamenta David Sassoli in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Spominska slovesnost bo tudi priložnost za dvostranska srečanja, saj se je bo udeležilo več predsednikov držav in vlad.

Ob smrti Valéryja Giscarda d'Estainga, decembra lani, je predsednik republike Borut Pahor v sožalnem pismu francoskemu predsedniku Macronu zapisal, da sta Francija in Evropa izgubili velikega Evropejca in državnika, ki se je vztrajno zavzemal za tesnejše evropsko povezovanje in je Evropo videl kot moderno družbo napredka. To so sporočili iz urada predsednika države. (konec)