17.06.2022 ob 19:03
Deli članek
Komisija obljublja Ukrajincem nebesa?!

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je danes Svetu EU predlagala, da se Ukrajini in Moldaviji podeli status kandidatk za članstvo v Evropski uniji. Za Gruzijo pa predlaga podelitev takšnega statusa, ko bo obravnavano določeno število prednostnih nalog.

Predlog Komisije temelji na njeni oceni glede na tri merila za pridružitev EU, ki jih je določil Evropski svet: politična merila, gospodarska merila in sposobnost države, da prevzame obveznosti članstva v EU (pravni red EU). Dodatno pa temelji tudi na pridružitvenih sporazumih oziroma poglobljenih in celovitih območjih proste trgovine, ki že zajemajo pretežni del pravnega reda EU.

»Ukrajina, Moldavija in Gruzija imajo skupno močno in legitimno željo po pridružitvi Evropski uniji. Danes jim pošiljamo jasen znak podpore njihovim prizadevanjem, čeprav se soočajo s težkimi razmerami. Ob tem vztrajamo pri naših evropskih vrednotah in standardih ter določamo pot, ki ji morajo slediti za pridružitev EU,« je ob tem poudarila predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

Na podlagi mnenj Komisije bodo morale države članice EU zdaj soglasno odločati o naslednjih korakih. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)