05.10.2021 ob 19:58
Deli članek

Bruselj (MOREL)- Klaus Hasselman in Giorgio Parisi, ki sta v preteklosti prejela znatna finančna sredstva EU, sta prejemnika letošnje Nobelove nagrade za fiziko. Znanstvenika sta nagrado prejela skupaj s Syukuro Manabejem, in sicer za izjemen prispevek k našemu razumevanju kompleksnih fizikalnih sistemov.

Klaus Hasselman in Syukuro Manabe sta položila temelje našega poznavanja podnebja Zemlje in kako nanj vpliva človeštvo, medtem ko je Giorgio Parisi nagrajen za revolucionarni prispevek k teoriji nereda in nihanj v fizikalnih sistemih od atomskih do planetarnih razsežnosti.

»Čestitam vsem trem nagrajencem letošnje Nobelove nagrade za fiziko za njihove dosežke. Zelo sem ponosna, da sta dva nagrajenca, Klaus Hasselman in Giorgio Parisi, prejela podporo EU v obliki financiranja raziskav in inovacij za namen spodbujanja znanstvenega znanja. To je dokaz, da naložbe v vrhunske pionirske raziskave pomagajo ohranjati vodilni položaj evropske znanosti,« je dejala evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Klaus Hasselman je sodeloval v dveh projektih sedmega okvirnega za raziskave in tehnološki razvoj, in sicer EURUCAS in COMPLEX, kjer je finančni prispevek EU znašal okrog 7,5 milijona evrov. Giorgio Parisi je v letih 2009 in 2016 za svoje delo prejel finančno podporo Evropskega raziskovalnega sveta v višini okrog 3,7 milijona evrov. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)