29.11.2021 ob 21:20
Deli članek
Logar Slovenijo predstavil kot sredozemsko pomorsko

Barcelona (MOREL)- Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je v Barceloni udeležil šestega ministrskega zasedanja regionalnega foruma Unije za Sredozemlje (UzS) ter ministrskega srečana EU z državami južnega sosedstva. Minister  Logar je v svojih nastopih poudaril sredozemsko naravnanost Slovenije in se zavzel za tesnejše sodelovanje v regiji.
Slovenija ceni delovanje Unije za Sredozemlje, ki ostaja osrednji forum za dialog in sodelovanje v Sredozemlju. Slovenija je njena aktivna članica, tako na področju kreativnih industrij, kjer skupaj z UzS organizira vsakoletni dogodek kreativni forum, kakor tudi na področju pozitivne agende za mlade. Na pobudo Slovenije je Unija za Sredozemlje Pozitivno agendo za mlade prevzela v svoj akcijski načrt iz leta 2017. "Podpora izobraževanju in raziskavam, sodelovanje pri digitalni preobrazbi, podnebnih spremembah in varnosti so le nekatere od tem za močnejša skupna prizadevanja. Slovenija kot nova članica skupine EUMED vedno dejavno spodbuja sodelovanje v tej regiji," je med drugim na zasedanju poudaril minister  Logar.
Slovenija prav tako gosti sedež evro-sredozemske univerze EMUNI - ene od dveh evro-sredozemskih univerz pod okriljem Unije za Sredozemlje -, ki je bila ustanovljena med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu EU. Aktivna je tudi na področju opolnomočenja žensk in mladih, medkulturnega dialoga, pri čemer sodeluje s Fundacijo Anna Lindh, sodeluje pa tudi pri projektu odstranjevanja plastičnih odpadkov iz Sredozemskega morja.
Minister  Logar se je udeležil še srečanja ministrov Evropske unije ter držav južnega sosedstva. Tokratna razprava se je osredotočila predvsem na podnebno krizo in skupno delovanje proti podnebnim spremembam. Minister Logar je delil zaskrbljenost glede podnebnih sprememb in poudaril, da podatki kažejo, da se Sredozemlje segreva 20 odstotkov hitreje kot je svetovno povprečje. Poudaril je nujnost, da se s posledicami podnebnih sprememb spopadamo skupaj, ter predstavil nekaj ukrepov Slovenije, posebno na področju boja proti poplavam ter ohranjanju biodiverzitete. »Močno smo povezani in morali bi si prizadevati reševati skupne izzive z dialogom, sodelovanjem in partnerstvom. Podnebne krize nas spodbujajo k pospešenemu prehodu v zeleno gospodarstvo in celostnemu upravljanju voda,« je poudaril v svojem nastopu.
Minister  Logar se je ob robu dogodka v Barceloni srečal z ministrom za zunanje zadeve Egipta Samehom Shoukryjem, s katerim sta govorila o krepitvi odličnega dvostranskega sodelovanja s poudarkom na gospodarskih priložnostih in aktualnem položaju v regiji. Srečal se je tudi z ministrom za zunanje zadeve Jordanije Aymanom Safadijem. Ministra sta govorila o nadaljevanju krepitve dvostranskih odnosov med državama, sodelovanju med EU in državami južnega sosedstva ter položaju v regiji Bližnjega Vzhoda. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)