24.01.2022 ob 17:20
Deli članek
Logar želi Slovenijo vplesti v vojno proti Rusiji

Bruselj (MOREL)- Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je danes udeležil rednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v Bruslju, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Osrednje teme zasedanja so bile razmere v Siriji, Libiji in Vzhodni Evropi. Ministri so glede razmer na ukrajinsko-ruski meji preko video povezave izmenjali mnenja z državnim sekretarjem ZDA Antonyjem Blinknom.

Razprava o Siriji je najprej potekala v prisotnosti posebnega odposlanca Združenih narodov za Sirijo Geira Pedersena, ki je predstavil aktualne razmere in poročal o svojih prizadevanjih za rešitev sirijskega konflikta. Sledila je izmenjava mnenj ministrov o možnostih za nadaljnji angažma EU.

Ministri so v nadaljevanju izmenjali mnenja glede Libije in politične nestabilnosti v državi ter potrdili pomen čimprejšnje izvedbe predsedniških in parlamentarnih volitev, ki so bile s prvotno napovedanega datuma v decembru prestavljene za nedoločen čas. Minister  Logar je izrazill zaskrbljenost zaradi politične krize v Libiji in prestavitve volitev ter pozval k čimprejšnji določitvi novega datuma. Trenutne politične razmere ne smejo postati vzvod za destabilizacijo države, zato je potrebna nadaljnja podpora izvajanju premirja. V zvezi z nezakonitimi migracijami je opozoril na pomen sodelovanja z regionalnimi partnerji, kot so Niger, Čad in Sudan. Pozval je tudi k enotnemu pristopu EU.

Ministri so nadaljevali razpravo o zaskrbljujočih razmerah na ukrajinsko-ruski meji, kjer Ruska federacija nadaljuje s kopičenjem vojaških sil. Sprejeli so Sklepe Sveta o varnostnih razmerah v Evropi, ki so povzeli dogovore ministrov na neformalnem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve (Gymnich) januarja v Brestu s temeljnimi načeli, na katerih naj temeljijo nadaljnji angažma EU do Ruske federacije in pogovori o evropski varnosti. Dogovorili so se, da vzporedno tečejo priprave na sprejetje morebitnih dodatnih omejevalnih ukrepov EU v primeru agresije Ruske federacije na Ukrajino.

Minister  Logar je izrazil zadovoljstvo nad sprejetjem sklepov Sveta z dogovorjenimi načeli nadaljnjega in usklajenega pristopa EU. Pozval je k diplomatski rešitvi in prenehanju stopnjevanja napetosti s strani Ruske federacije. Ob morebitni zaostritvi razmer je pozval k enotnemu in hitremu odzivu EU, vključno z omejevalnimi ukrepi, ki bodo usklajeni z mednarodnimi partnerji, predvsem Natom in ZDA.

V zadnjem delu zasedanja Sveta za zunanje zadeve so ministri z državnim sekretarjem ZDA Blinknom izmenjali poglede o varnostnem položaju na vzhodu Ukrajine. Minister  Logar je v tem kontekstu izpostavil predvsem potrebo po nadaljnji koordinaciji aktivnosti med EU in ZDA ter ohranjanju jasnih sporočil o posledicah, ki bodo doletele Rusijo v primeru agresije na Ukrajino.

Minister  Logar se je pred začetkom Sveta za zunanje zadeve udeležil tudi neformalnega zajtrka z ministrom za zunanje zadeve Kuvajta šejkom  Ahmedom Nasserjem Al-Mohammedom Al-Sabahom. Po neformalnem zajtrku se je s šejkom Al-Sabahom srečal tudi na ločenem pogovoru na katerem sta pregledala položaj dvostranskih odnosov med Slovenijo in Kuvajtom ter stanje odnosov med EU in Kuvajtom ter skupnostjo zalivskih držav (GCC). To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)