13.05.2022 ob 18:35
Deli članek
Macron naj bi želel pomagati Putinu

Volodimir Zelenski

Bruselj (MOREL/FoNet) - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je razkril, da ga je francoski predsednik Emanuel Macron prosil, da naj Ukrajina žrtvuje svojo suverenost, da bi pomagal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ohraniti obraz. V intervjuju za italijansko nacionalno televizijo RAI so Zelenskega vprašali, kaj si misli o Macronovem komentarju, ki ga je podal v začetku tega tedna o tem, kako se mora Evropa izogibati poniževanju Putina.

Želimo, da ruska vojska zapusti našo državo, nismo na ruskih tleh. Putinu ne bomo pomagali ohraniti obraza s plačilom s svojim ozemljem, to bi bilo nepošteno, je dejal Zelenski, je sporočil Politico. Dejal je, da Ukrajina nikoli ne bo priznala ruske aneksije Krima, in dodal, da je Macron je zaman iskal izhod za Rusijo.

Sledil je odziv iz Elizejske palače, ki je zanikala navedbe in obtožbe ukrajinskega predsednika na račun francoskega predsednika. Predsednik Macron ni nikoli o ničemer razpravljal s Putinom brez soglasja Zelenskega in nikoli ni zahteval od Zelenskega kakršnih koli popuščanj. Vedno je govoril, da je na Ukrajincih, da se odločijo o pogojih pogajanj z Rusi, je danes povedal predstavnik iz Elizejske palače. Macron je na zaključni slovesnosti konference o prihodnosti Evrope v ponedeljek dejal, da Evropa nikoli ne sme podleči skušnjavi ponižanja ali maščevalnega duha, tudi ko gre za vojno v Ukrajini. Ko se bo mir vrnil na evropska tla, bomo morali zgraditi nova varnostna jamstva, je takrat dejal Macron, kar je bilo videti kot znak, da še vedno poskuša doseči kompromis s Putinom. (Konec)