04.01.2022 ob 13:50
Deli članek
Najbolj se je povečal izvoz v ZDA

Bruselj (MOREL)- Današnji podatki o trgovini EU z agroživilskimi proizvodi kažejo, da skupna vrednost uvoza in izvoza agroživilskih proizvodov za obdobje od januarja do septembra 2021 znaša 239,5 milijarde evrov, kar pomeni 6,1-odstotno povečanje v primerjavi z istim obdobjem lani.

Izvoz se je povečal za 8 % na 145,2 milijarde evrov, uvoz pa za 3,5 % na 94,2 milijarde evrov. To odraža skupni agroživilski trgovinski presežek v višini 51 milijard evrov v prvih devetih mesecih lanskega leta, kar je 17 % več kot v istem obdobju leta 2020.

Najbolj se je povečal izvoz v ZDA, in sicer za 15 %. K temu je prispeval izvoz vina, žganih pijač in likerjev ter čokolade in slaščic. Uvoz se je najbolj povečal za proizvode iz Brazilije, in sicer za 1,4 milijarde evrov oziroma 16 %.

Glede na kategorije proizvodov so se močno povečale izvozne vrednosti vina, žganih pijač in likerjev kot tudi vrednosti oljne ogrščice in sončničnega olja ter čokolade in slaščic. Izvoz hrane za dojenčke in pšenice se je znatno zmanjšal. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)