26.01.2022 ob 22:02
Deli članek
Nato je omilil vojaško retoriko groženj proti Rusiji

Jens Stoltenberg

Bruselj (MOREL/FoNet)-  Severnoatlantsko zavezništvo je danes Rusiji posredovalo pisne predloge o varnosti, je na tiskovni konferenci v Bruslju povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in pozval Moskvo, naj pomaga zmanjšati napetosti okoli Ukrajine. Nato je trdno prepričan, da je napetosti in nesoglasja mogoče rešiti z dialogom in diplomacijo, ne pa z grožnjami ali celo z uporabo sile, je dejal Stoltenberg, je sporočila agencija Sputnik. Poudaril je, da bi morale vse strani "voditi dialog v konstruktivnem duhu, da bi rešili konflikte, tudi v okviru normandijskega formata".

Rusija mora svoje sile umakniti tudi iz Ukrajine, Gruzije in Moldavije, kjer so razporejene brez soglasja teh držav, je poudaril generalni sekretar Nata in opozoril, da se napetosti še povečujejo.

Stotenberg je poudaril, da so beloruske in ruske čete v bližini Ukrajine v visoki bojni pripravljenosti, zato so pogajanja za politično rešitev krize vse bolj potrebna. Kot je navedel, je Nato Rusiji predlagal pobude za zmanjšanje tveganja, obnovo dela predstavništev zavezništva v Rusiji in Rusije v Bruslju ter delo na področju nadzora orožja. "Izpostavil bom tri glavna področja, na katerih lahko napredujemo. Prvi je odnos med Rusijo in Natom. Rusija je prekinila odnose z Natom, kar otežuje naš dialog, zato moramo obnoviti svoja predstavništva v Moskvi in ​​Bruslju," je dejal. Poleg tega, je dodal, da Nato poziva Rusijo, naj vzpostavi neposredno komunikacijo in čim bolj izkoristi vojaške stike, da bi se izognili incidentom. Dejal je, da je zavezništvo pripravljeno prisluhniti skrbi Rusije in z njo voditi dialog o načelih evropske varnosti.

"Med Rusijo in Natom obstajajo resna nesoglasja, zato je zelo pomembno, da preučimo predloge, izrazimo zaskrbljenost in poskušamo najti politično rešitev, v kateri se lahko dogovorimo, da preprečimo nov oboroženi spopad v Evropi," je dejal Stoltenberg. . Po njegovih besedah ​​se je Nato pripravljen z Rusijo pogovarjati o njenih skrbeh za lastno varnost in o evropski varnosti nasploh. "Potrebujemo tudi resen dialog o nadzoru orožja, vključno z jedrskim orožjem in zemeljsko obrambo," je dejal. Stoltenberg je poudaril, da je Nato obrambno zavezništvo, ki ne išče konfrontacije in upa na najboljši izid, ampak se pripravlja tudi na najslabše. V tem smislu je poudaril, da so odzivne sile 5000 vojakov že oblikovane in da bi lahko bile pripravljene za napotitev v nekaj dneh. Svojo prisotnost krepijo, tudi v regijah Baltskega in Črnega morja, je dodal Stoltenberg. Dejal je, da je Nato rusko stran obvestil, da ne bo sklepal kompromisov, ko gre za temeljna načela. Jasno so dali vedeti, da ne bodo popuščali glede  osnovnih načel, eno od njih pa je, da ima vsaka država pravico izbrati svojo pot, je dejal Stoltenberg. Dodal je, da Nato spoštuje odločitve, ko se države odločijo za vstop v zavezništvo, kot je Ukrajina, ali ne, kot sta Finska in Švedska. Stoltenberg je dejal, da je vseh 30 članic zavezništva podprlo predloge, ki so jih poslali Rusiji.(konec)