01.12.2021 ob 18:48
Deli članek
Nov carinski sistem za obvladovanje tveganja

Paolo Gentiloni

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je vzpostavila nov carinski sistem za obvladovanje tveganja (CRMS2), da bi okrepila carinske kontrole EU, zaščitila državljane in podjetja EU ter finančne interese EU. Sistem bo začel uradno delovati 1. januarja 2022.

CRMS2 lajša izmenjavo informacij glede tveganj med carinskimi upravami v realnem času. Izmenjava informacij se je izkazala za posebno koristno med pandemijo COVID-19, ko je treba v zelo kratkem času preveriti in cariniti za uporabo velike količine medicinskega blaga.

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je dejal: »Uvedba novega sistema bo evropskim carinskim organom prinesla ogromne koristi. S tem sistemom bodo carinski uradi po vsej Uniji ob ustavljenem nevarnem blagu na zunanji meji EU v hipu izmenjali informacije. Novi carinski sistem za obvladovanje tveganja bo močno spodbudil naš boj proti goljufijam in prizadevanja za ohranjanje varnosti naših državljanov.« To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)