18.10.2021 ob 19:08
Deli članek
Obeta se nova medijska mineštra

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je danes objavila drugi razpis za sistem za pregled lastništva medijev. Ta razpis bo dopolnjeval pokritost tekočega pilotnega projekta in zagotovil podatkovne zbirke o lastništvu medijev za dvanajst držav članic, ki niso bile zajete v okviru prvega razpisa.

Sistema za pregled lastništva medijev bo sistematično ocenjeval relevantne pravne okvirje, kot tudi prepoznaval morebitna tveganja za preglednost lastništva medijev in medijski pluralizem. Poleg tega bo omogočal podatke za boljše razumevanje trga novic.  

Dostop do teh podatkov bo orodje omogočalo prek interaktivne spletne platforme, ki bo prikazovala rezultate v elektronskih oblikah prilagojenih potrebam uporabnikov.

Zainteresirana združenja, ki delujejo na področju svobode medijev in pluralizma na evropski, regionalni in lokalni ravni, se lahko na razpis prijavijo do 15. decembra letos.

Najvišji znesek podpore EU, dodeljen za ta projekt, je pol milijona evrov. Pobuda je del širših prizadevanj na področju svobode in pluralnosti medijev, kot je opisano v Akcijskem načrtu za evropsko demokracijo. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)