07.03.2022 ob 11:32
Deli članek
Pahor na dvodnevnem izletu na Cipru

Ljubljana (MOREL)-  Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo jutri in v sredo na povabilo predsednika Republike Ciper Nicosa Anastasiadesa mudil na svojem prvem uradnem obisku v Republiki Ciper. Namen obiska je obeležiti 30. obletnico diplomatskih odnosov med državama in poglobiti tradicionalno prijateljske odnose med njima.

Program obiska poleg pogovorov s predsednikom Anastasiadesom vključuje obisk parlamenta Republike Ciper in srečanje z njegovo predsednico Annito Demetriou. Predsednik Pahor in predsednik Anastasiades bosta skupaj položila venec k spomeniku nadškofu Makariosu III., prvemu predsedniku Republike Ciper po osamosvojitvi. Predsednik Pahor bo imel s študenti pogovor, ki poteka v nizu dogodkov »Pogovorimo se o Evropi - Let’s talk about Europe«. Prvi dan uradnega obiska se bo sklenil s svečano večerjo, ki jo bo v čast predsedniku Pahorju priredil predsednik Anastasiades.

Drugi dan obiska si bo predsednik republike ogledal vas Lefkara, ki je od leta 2019 na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine in si prizadeva za razvoj trajnostnega turizma. Lefkara je tudi zibelka tradicionalne ciprske vezene čipke, tudi ta obrt je vpisana na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine pri Unescu.

Obisk predsednika republike je nadaljevanje rednega dialoga med državama in priložnost za poglobitev dvostranskih političnih, gospodarskih, akademskih in drugih odnosov, ob tem pa tudi možnost za identifikacijo in okrepitev drugih stikov med državama in ljudmi, zlasti v kulturi, znanosti in izobraževanju. Uradni obisk bo potrdil odlično sodelovanje v času lanskega predsedovanja Slovenije Svetu EU in prinaša priložnost za nadgradnjo bilateralnih odnosov med državama v prihodnje. Zavezniški in prijateljski državi se trudita za okrepitev zavezništva na dvostranski in na multilateralni ravni ter zagovarjata dosledno spoštovanje mednarodnega prava.

Osrednja tema pogovorov predsednika Pahorja s predsednikom Anastasiadesom bodo aktualne mednarodne teme, kot so razmere v Ukrajini in sodelovanje znotraj EU s poudarkom na Konferenci o prihodnosti Evrope. Slovenijo in Ciper povezujejo temeljne evropske vrednote, enaka vizija prihodnosti Evrope in skupno zavedanje o pomenu varnosti in stabilnosti tako v regionalnem kot svetovnem merilu. S tem v zvezi se bosta predsednika pogovarjala tudi o varnosti in stabilnosti sosednje regije Zahodnega Balkana in njeni evropski perspektivi, razmerah na Cipru, odnosih s Turčijo in migracijski problematiki. Med temami pogovorov bosta tudi Zeleni dogovor in gospodarsko okrevanje po Covid-19. To so sporočili iz urada predsednika države. (konec)