31.01.2022 ob 16:42
Deli članek
Pahor pri papežu Frančišku

Papež Frančišek

Ljubljana (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo na povabilo papeža Frančiška 6. in 7. februarja mudil na uradnem obisku pri Svetem sedežu. Obisk bo obeležil 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem in je priložnost za izmenjavo pogledov o pomembnih vprašanjih sedanjega in prihodnjega časa.

Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja bo v Vatikanu sprejel papež Frančišek, s katerim sta se doslej srečala že trikrat. Predsednik republike se bo srečal tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom in tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem.

V okviru obiska bo v baziliki sv. Petra v Vatikanu pripravljena maša v počastitev 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem. Mašo bo na grobu papeža sv. Janeza Pavla II. daroval ljubljanski nadškof in predsednik Slovenske škofovske konference  Stanislav Zore.

V času obiska v Rimu se bo predsednik Pahor udeležil kulturne prireditve - koncerta Slovenskega okteta v baziliki Santa Maria Maggiore, ki ga na predvečer kulturnega praznika in v počastitev tridesete obletnice priznanja Republike Slovenije in vzpostavitve diplomatskih odnosov prireja veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu.

V pogovorih bodo poudarjeni tradicionalno prijateljski odnosi med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem, ki so bili uradno vzpostavljeni 8. februarja 1992. Vzpostavitev diplomatskih odnosov je sledila priznanju Slovenije s strani Svetega sedeža 13. januarja 1992. Podpora Svetega sedeža in papeža Janeza Pavla II. slovenskim prizadevanjem za samostojnost in neodvisnost je bila v tedanjih evropskih okoliščinah nenadomestljiva na poti uveljavljanja Slovenije kot suverene države, enakopravne članice mednarodne skupnosti.

Predmet pogovorov bodo tudi aktualne mednarodne teme, ki zahtevajo usklajen odziv mednarodne skupnosti, tako držav kot mednarodnih organizacij. To so sporočili iz urada predsednika države. (konec)