16.03.2022 ob 22:29
Deli članek
Pogovor papeža in patriarha

Vatikan  (MOREL/FoNet) - Vodja rimskokatoliške cerkve papež Frančišek in patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril sta se danes strinjala, da je treba v Ukrajini združiti moči v imenu miru. Vodja vatikanske tiskovne službe Mateo Bruni je dejal, da je bil poudarek videokonferenčnega pogovora o vojni v Ukrajini in vlogi kristjanov in njihovih duhovnih voditeljev, da storijo vse, da zagotovijo mir", je sporočil Vatican News.

Skupno stališče verskih dostojanstvenikov je, da Cerkev ne sme govoriti z jezikom politike, ampak  z jezikom Jezusa. Poudarila sta izjemen pomen potekajočega pogajalskega procesa v Ukrajini in si bila enotna da danes ni mogoče govoriti  o sveti vojni, ker se je razvila krščanska zavest o pomenu miru. Papež Frančišek in patriarh Kiril sta se leta 2016 srečala na Kubi, kjer sta podpisala skupno izjavo o takratnih konfliktih na vzhodu Ukrajine, v kateri sta sprti strani pozvala, naj se obrnejo k miru, in dejala, naj se Cerkvi vzdržita sodelovanja v konfliktu in ne podpirata nobenega nadaljnjega razvoja konflikta, je spomnil  Vatican News.

V izjavi moskovskega patriarhata so poudarili, da sta se sogovornika zavzela  za dosego pravičnega miru, je poročal RSE/RL. Dodali so, da sta se cerkvena voditelja pogovarjali tudi o tem, kako ravnati s humanitarno krizo v Ukrajini. Agencija France Presse je spomnila, da je 75-letni poglavar Ruske pravoslavne cerkve ključni steber vladajočega aparata ruskega predsednika Vladimirja Putina in podpira avtoritarne težnje Kremlja z obsojanjem opozicijskih protestov v Rusiji in blagoslavljanjem ruskih konfliktov v tujini. (konec)