21.08.2021 ob 13:36
Deli članek
Pomoč EU državam z nižjimi dohodki za soočanje s pandemijo COVID-1

Bruselj (MOREL)-  EU bo zagotovila 41 milijonov evrov za pomoč državam z nizkimi in srednjimi dohodki, ki se soočajo z izjemno zdravstveno, humanitarno in socialno-ekonomsko krizo. Pandemija COVID-19 se namreč nadaljuje, pri čemer prihaja tudi do neravnovesij pri dobavi cepiv.

Za pomoč državam v Latinski Ameriki in na Karibih, na Bližnjem vzhodu in v Aziji pri spopadanju s posledicami pandemije je EU tako namenila 31 milijonov evrov, med drugim za zdravstveno pomoč ranljivemu prebivalstvu, podporo pri obvladovanju primerov COVID-19 ter za krepitev odpornosti v lokalnih zdravstvenih sistemih. Poleg tega je EU z 10 milijonov evrov podprla še UNICEF, ki bo denar porabil za nakup cepiv za otroke v okviru programa COVAX.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je dejal: »EU se na pandemijo koronavirusa odziva na več načinov. Z mehanizmom EU za izmenjavo cepiv se v državah z nizkimi in srednjimi dohodki vsak teden zagotovi več deset tisoč odmerkov cepiva. Danes objavljeno financiranje bo pomagalo odpraviti neposredne posledice COVID-19 tudi za ranljive skupnosti, kot so begunci Rohingja v Bangladešu in avtohtono prebivalstvo Latinske Amerike.« To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)