28.11.2021 ob 22:05
Deli članek
Predsednik Pahor s srbskim predsednikom Vučičem

Pahor in Vučić

 Beograd (MOREL)-  Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se  je danes mudil na delovnem obisku v Beogradu, kjer se je sestal s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.  Predsednik Pahor in predsednik Vučić sta uvodoma potrdila zelo dobre odnose med državama. Predsednik Pahor je ob tem ponovno izrazil podporo širitvi Evropske unije na države Zahodnega Balkana in poudaril, da je to pomembno tako za blaginjo ljudi na Zahodnem Balkanu kot za celotno Evropsko unije, ter je hkrati ključnega pomena za mir in varnost. Ponovil je, da je proces vključevanja v Unijo prepočasen in da se zato krepijo nacionalizmi in ideje o spreminjanju mej.Predsednik Pahor je v izjavi po srečanju dejal, da upa, da bo širitev ostala na agendi Evropske unije. Ob tem je predsednik Pahor spomnil, da je bil ob naznanitvi pobude Odprti Balkan jeseni leta 2019 skupaj s predsednikom Vučićem v Novem Sadu, da je tedaj to iniciativo podprl, saj jo vidi ne kot alternativni, marveč kot paralelni proces, ki navdihuje evropsko perspektivo in ji je v podporo.

Slovenski predsednik je dejal, da ga skrbijo aktualni procesi na Zahodnem Balkanu in nekatere izjave o spreminjanju meja. Po njegovi oceni lahko nanje učinkovito odgovorimo le s hitro širitvijo Unije v to regijo.

Predsednik Pahor je izrazil podporo dialogu Beograd - Priština in poudaril pomembnost implementacije do sedaj sklenjenih dogovorov in iskanje celostne rešitve. Predsednik Pahor je dejal, da se bo tudi ob jutrišnjem delovnem obisku na Kosovu, kjer bo obiskal slovenske enote v KFOR, srečal pa se bo tudi s predsednico Osmani in predsednikom vlade Kurtijem, zavzel za implementacijo dogovorov in poudaril, da trenutni zastoj ne koristi nikomur.

Predsednik Pahor in predsednik Vučić sta spregovorila tudi naslednjem vrhu Brdo-Brijuni Process. To so sporočili iz urada predsednika republike. (konec)