22.06.2021 ob 16:40
Deli članek
Predsednik avstrijskega parlamenta v Sloveniji

Ljubljana (MOREL)- Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je danes v državnem zboru sprejel predsednika državnega zbora Republike Avstrije Wolfganga Sobotko z delegacijo, ki je na njegovo povabilo na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. Pogovora sta se udeležila tudi predsednik Skupine prijateljstva z Avstrijo v državnem zboru Jožef Horvat in generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar.
Uvodoma je predsednik državnega zbora Zorčič izrazil zadovoljstvo, da obisk predsednika avstrijskega parlamenta Sobotke sovpada s 30. obletnico samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ki jo bomo slovesno obeležili v petek, 25. junija, pa tudi z začetkom slovenskega predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, ki ga od portugalskih kolegov prevzemamo s 1. julijem 2021. Pri predsedovanju, je menil, bodo vedno dobrodošle tudi izkušnje avstrijskih kolegov. Današnji obisk predsednika Državnega zbora Republike Avstrije  Sobotke je, tako predsednik Zorčič, odraz prijateljskih odnosov med obema državama in parlamentoma. Poudaril je, da držav ne povezuje le skupna zgodovina, temveč tudi podobni pogledi na prihodnost, zato verjame, da lahko s svojim zglednim sodelovanjem Slovenija in Avstrija oplemenitita evropski prostor.

Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila položaja slovenske narodne skupnosti v Avstriji in nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji. Predsednik Zorčič je ob tem ocenil, da Slovenija zgledno spoštuje in uresničuje zakonske obveznosti do narodnih in etničnih skupnosti v Republiki Sloveniji, zato si želimo, da bi se po tem ravnala tudi marsikatera druga država EU. Predsednika sta v nadaljevanju spregovorila tudi o pobudi oblikovanja skupne zgodovinske knjige Slovenije in Avstrije, pri čemer sta obe akademiji za znanost in umetnost na to temo že vzpostavili sodelovanje.

Današnji pogovor je bil priložnost za izmenjavo stališč tako glede aktualnih političnih tem v Evropski uniji pred prevzemom predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije kot prednostnih nalog slovenskega predsedovanja, s poudarkom na evro-atlantski perspektivi Zahodnega Balkana. Predsednik mag. Sobotka je dejal, da je velik prijatelj Slovenije in da našo državo izjemno ceni, saj je kot mlada in uspešna evropska članica dokazala, kaj vse se da doseči v treh desetletjih ter da smo Slovenci lahko izjemno ponosni nanjo. Podčrtal je odlično sodelovanje obeh držav na vseh področjih, tudi gospodarskem, še posebej pa je izpostavil učinkovitost Slovenije in Avstrije ter njuno sodelovanje pri soočanju z epidemiološkimi razmerami. Mag. Sobotka je povedal, da so pričakovanja Avstrije ob slovenskem predsedovanju velika, posebej pri temah, kot so varnost, migracije in širitev EU na Zahodni Balkan. Predsednika vidita prednost evropske perspektive na Zahodnem Balkanu v kvaliteti življenja njenih prebivalcev, zato sta se zavzela za strateški pristop EU do regije kot celote.

Ena pomembnejših tem, ki je bila v ospredju pogovora, je bila tudi Konferenca o prihodnosti Evrope, ki v največji meri sovpada prav s slovenskim predsedovanjem Svetu EU. Pri parlamentarni dimenziji predsedovanja bo ključna naloga parlamenta, kako vključiti v proces vse akterje, zato bodo razprave potekale na več ravneh. Posebej zaželeno je, da se v demokratične procese vključi mlade, ki bodo lahko izrazili svoje poglede na to, kako vidijo našo Evropsko skupnost v prihodnosti.

Ob koncu pogovora so se predsednik državnega zbora Zorčič, predsednik državnega zbora Avstrije Wolfgang Sobotka in predsednik Skupine prijateljstva z Avstrijo v Državnem zboru Jožef Horvat zavzeli za poglobitev medparlamentarnega sodelovanja, še posebej v času slovenskega predsedovanja, ter ponovno poudarili pomen izmenjave izkušenj in mnenj med poslanci.

Predsednika mag. Wolfganga Sobotko z delegacijo je na pogovoru v nadaljevanju programa obiska sprejel tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, sledili pa so še pogovori s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in s predsednikom vlade Janezom Janšo. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)