04.11.2021 ob 21:08
Deli članek
S Katarjem se obeta boljše gospodarsko sodelovanje

Ljubljana (MOREL)- Minister za zunanje zadeve Anže Logar je danes na prvem uradnem obisku v Sloveniji gostil podpredsednika katarske vlade in ministra za zunanje zadeve  šejka Mohameda bin Abdulrahmana bin Jasima Al Tanija. Pogovori med ministroma so bili namenjeni krepitvi sodelovanja med državama na številnih področjih skupnega interesa.

Logar in  šejk Al Tani sta v pogovorih potrdila medsebojni interes za krepitev gospodarskega sodelovanja. Dogovorila sta se, da se bo mešana komisija za gospodarsko in tehnično sodelovanje sestala na drugem zasedanju že v začetku prihodnjega leta. "Priložnosti za krepitev sodelovanja za slovenska podjetja vidimo predvsem na področjih logistike, energetike, turizma in informacijsko-komunikacijske tehnologije. Prepričan sem, da lahko naši katarski partnerji izkoristijo slovensko znanje, tehnologijo in razvoj visokotehnoloških rešitev za obnovljive vire energije, vodo, ravnanje z odpadki in upravljanje," je poudaril minister  Logar na novinarski konferenci po uradnih pogovorih.

Ministra sta izmenjala stališča o aktualnih zunanjepolitičnih temah v širši regiji, predvsem o razmerah v Afganistanu in Iranu. Glede Irana sta ministra poudarila podporo vrnitvi k dunajskim pogajanjem glede mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu (JCPoA).

Republika Slovenija in  Katar sta razvili dobre in prijateljske odnose. Med državama se je okrepil politični dialog z izmenjavo obiskov, tudi na najvišji ravni. Septembra sta se tako ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov srečala slovenski predsednik Borut Pahor in katarski emir šejk Tamim Bin Hamad Al Tani, ki prihodnje leto prihaja na obisk v Slovenijo. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)