30.11.2021 ob 19:33
Deli članek
Samodejno vpisovanje v pokojninski sistem

Bruselj (MOREL)-  Evropska komisija je danes objavila novo študijo, v kateri je preučila uspešnost ''mehanizmov samodejnega vpisa'' v pokojninskih sistemih v številnih državah EU in tretjih državah. ''Mehanizmi samodejnega vpisa'' posameznike samodejno vpišejo v pokojninski načrt, iz katerega se lahko po potrebi izpišejo.

Ti sistemi dodeljujejo pokojninske prihranke v pokojninske sklade, ki vlagajo v evropske in svetovne kapitalske trge, da bi ustvarili dolgoročne donose. To prispeva k ustreznejšim pokojninskim prihodkom za državljane EU.

Evropska komisarka za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov Mairead McGuinness je povedala: »Pokojnine so ob upokojitvi glavni vir dohodka za več kot 25 % prebivalstva EU. Zagotoviti moramo, da pokojnine državljanom zagotavljajo dostojen in ustrezen življenjski standard. Kapitalski trgi lahko kratkoročno prispevajo k povečanju pokojninskega varčevanja in dolgoročno prispevajo k ustreznosti pokojnin. Ta študija ponuja nova spoznanja o učinkovitosti in najboljših praksah sistemov samodejnega vpisa. Upam, da bodo ugotovitve študije pripomogle k tekočim razpravam o pokojninskih reformah v številnih državah članicah EU.«

Študija je del akcijskega načrta za unijo kapitalskih trgov iz leta 2020, katerega cilj je evropskim varčevalcem ponuditi boljši dostop do kapitalskih trgov in naložbenih priložnosti, hkrati pa prispevati k pomembnim socialnim ciljem, kot je ustreznost pokojnin. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)