26.05.2021 ob 21:24
Deli članek

Ljubljana (MOREL)- Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel Yanga Jiechija, vodjo kabineta Centralnega sveta za zunanjo politiko Ljudske republike Kitajske in člana političnega urada Centralnega komiteja komunistične partije Kitajske.
Predsednik republike je kitajskemu gostu zaželel dobrodošlico ob njegovem ponovnem obisku v Sloveniji, ki jo je leta 2008 obiskal kot zunanji minister.
Jiechi, ki je v Slovenijo kot prihodnjo predsedujočo Svetu EU pripotoval iz Moskve, kjer se je srečal s predsednikom Ruske federacije Putinom, se je predsedniku republike zahvalil za sprejem in mu ob tem prenesel tudi pozdrave kitajskega predsednika vlade Xi Jinpinga.

Predsednik republike je z  Jiechijem izmenjal stališča o aktualnih vprašanjih v mednarodni skupnosti. Sogovornika sta se zavzela za krepitev dvostranskih odnosov, zlasti na področju gospodarstva.

Predsednik Pahor je spomnil, da je pred 25. leti vodil prvo parlamentarno delegacijo Republike Slovenije na Kitajsko. Prihodnje leto, ko bomo obeležili 30. obletnico diplomatskih odnosov med državama, pa je na uradni obisk vabi predsednika LR Kitajske Xi Jinpinga.

Predsednik Pahor je poudaril pomen multilateralizma in odgovornosti za svetovni mir in razvoj v dobrobit sedanjih in prihodnjih generacij. Pozdravil je dejstvo, da v teh pogledih državi delita sorodne poglede in se zavzel za krepitev odnosov med EU in Kitajsko ter za reden dialog, s katerim velja premoščati različne poglede. To so sporočili iz kabineta predsednika države. (konec)