22.05.2022 ob 06:22
Deli članek
Spomin na Tita še vedno živi

Kumrovec (MOREL/FoNet) - V Kumrovcu je včeraj, ob 130. obletnici rojstva Josipa Broza Tita, potekala tradicionalna manifestacija Dan mladosti - veselje, kjer se je zbralo več tisoč ljudi, organizatorji pa menijo, da to je največji letošnji shod v zvezi s Titom v nekdanji državi.

Ko se zbere toliko ljudi - in prihajajo iz skoraj vseh koncev naše nekdanje skupne države -, potem je vprašanje, kaj jih združuje, zelo upravičeno, je dejal Jovan Vejnovič, predsednik Zveze društev Josip Broz Tito. Ocenil je, da je razlog za množičnost sobotnega shoda spomin, ne le na preteklost, ampak na čas, v katerem smo živeli bogatejše in varneje.

Predsednik Zveze antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške Franjo Habulin je poudaril, da je Dan mladosti – radost dan, ko se praznuje mladost, in da bi bilo narobe, če ne bi rekli, da je slovesnost povezana z imenom Josipa Broza. Že dolgo je minilo, odkar smo praznovali dan mladosti, medtem ko smo nosili štafeto. A to je za nami – ni Tita, ni štafete, imamo pa Dan mladosti in veselja, je poudaril Habulin.

Nekdanji hrvaški predsednik Stjepan Mesić je na shodu dejal, da mora odgovarjati tistim, ki iščejo krivca za zločine ob koncu druge svetovne vojne na napačni strani. Krivci so tisti, ki so poskušali spremeniti odnose v svetu z nacizmom. Krivci so tisti, ki so ustvarili zločinski režim, tisti, ki so zagrešili zločine v štirih letih vojne, je poudaril Mesić.  

Prireditev Mladi - prireditev veselja so organizirali Zveza društev Josip Broz Tito Hrvaške, Krapinsko-zagorska županija in Občina Kumrovec. (Konec)