03.12.2021 ob 22:13
Deli članek
Stroški naj bi se zmanjšali za 150 milijard dolarjev letno, če se verjame

Bruselj (MOREL)- 67 članic Svetovne trgovinske organizacije (STO), vključno z EU, je včeraj zaključilo pogajanja o prelomnem sporazumu za zmanjšanje birokracije v trgovini s storitvami. Ta sporazum bo pripomogel k znižanju stroškov svetovne trgovine s storitvami za več kot 150 milijard USD letno.

Tako imenovana skupna pobuda za nacionalno urejanje storitev bo poenostavila nepotrebno zapletene predpise in zmanjšala postopkovne ovire, s katerimi se soočajo predvsem mala in srednja podjetja.

Izvršni podpredsednik in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis je dejal: »To je velik dosežek. Sporazum zajema 90 % svetovne trgovine s storitvami in bo sprostil milijarde evrov za rast po zaslugi jasnejših pravil, večje preglednosti in manjšega obsega birokracije. To bo zlasti našim malim in srednjim podjetjem pomagalo, da bodo uspešna v svetovnem merilu. Bili smo na čelu te pobude, ki je tudi prednostna naloga naše prenovljene trgovinske strategije EU.«

Poleg tega bo sporazum pomagal EU pri digitalni agendi, saj prinaša koristi sektorjem, kot so telekomunikacije, računalniške storitve, inženirstvo in komercialno bančništvo. To je tudi prvič, da besedilo STO vsebuje zavezujočo določbo o nediskriminaciji med moškimi in ženskami. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Slovenije. (konec)