18.11.2021 ob 21:32
Deli članek
Švicarski Novartis prenesel del proizvodnje cepiva proti covidu v Ljubljano

Zunanji minister Anže Logar in švicarski zvezni minister Ignazio Cassis

Ljubljana (MOREL)- Minister za zunanje zadeve  Anže Logar je na uradnem obisku gostil zveznega ministra za zunanje zadeve Švice Ignazia Cassisa. Strinjala sta se, da sta Slovenija in Švica močni politični in gospodarski partnerici. Ministra sta se pogovarjala o odličnih odnosih med državama, tako na političnem področju kot na gospodarskem področju. Švica je drugi največji zunanjetrgovinski partner Slovenije in tretji največji vlagatelj v slovensko gospodarstvo. Glavnino trgovinske menjave predstavljajo farmacevtski proizvodi. "Zelo sem zadovoljen, da se je Novartis odločil in preselil del proizvodnje, polnjenje in pakiranje cepiva Pfizer-BioNTech, v Ljubljano," je na novinarski konferenci poudaril minister  Logar. S švicarskim ministrom sta si v okviru obiska skupaj ogledala Novartisov obrat v Ljubljani.  

Prav zdravstveni sektor je tisti, v katerem so dodatne priložnosti za sodelovanje. Slovensko poslovno okolje je s svojim znanjem, tehnologijami in obrati priložnost za švicarske naložbe. Dodatne možnosti za krepitev sodelovanja med državama so na področju obnovljivih virov energije, digitalizacije gospodarstva, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, logistike, električne mobilnosti in umetne inteligence.

Logar je sogovorniku predstavil tudi ključne dosežke drugega slovenskega predsedovanja Svetu EU. Švicarski zunanji minister Cassis pa je gostitelju predstavil švicarski pogled na prihodnje odnose z Evropsko unijo. Sogovornika sta izmenjala stališča in poglede glede migracij in schengenskega prostora. Govorila sta tudi o spopadanju s pandemijo covida-19, pri čemer sta se strinjala, da so za prihodnost ključni močni zdravstveni sistemi po državah.

Zunanja ministra sta izmenjala stališča o aktualnih mednarodnih temah, kot so Kitajska, migrantska kriza na belorusko-poljski meji, Ukrajina, Ruska federacija in Iran. Zvezni minister za zunanje zadeve Švice je slovenskemu zunanjemu ministru predstavil reformni proces za Ukrajino - leta 2022 bo Švica organizirala konferenco na to temo.

Minister Logar in minister Cassis sta se že srečala ob robu Generalne skupščine Združenih narodov septembra letos v New Yorku. To je po petih letih prvi uradni obisk zveznega zunanjega ministra Švice v Sloveniji. To so sporočili iz zunanjega ministrstva. (konec)=