25.10.2021 ob 17:29
Deli članek
Ukrajina dobila evropsko darilo v višini  600 milijonov evrov

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je danes v imenu Evropske unije Ukrajini izplačala makrofinančno pomoč v višini 600 milijonov evrov. Gre za drugo in zadnjo tranšo pomoči v okviru obstoječega programa makrofinančne pomoči tej državi. Decembra lani je Ukrajina prejela prvo tranšo pomoči, prav tako v znesku 600 milijonov evrov.

»Ukrajino podpiramo s programom makrofinančne pomoči EU v višini 1,2 milijarde evrov. Druga tranša v višini 600 milijonov evrov, ki je bila izplačana danes, predstavlja jasen znak podpore EU ukrajinskemu programu reform. Ukrajina si je močno prizadevala izpolniti pogoje makrofinančne pomoči EU ter dosegla zadovoljiv napredek tudi z Mednarodnim denarnim skladom. EU z zagotavljanjem finančne in tehnične podpore pomaga izboljšati življenjski standard ukrajinskega prebivalstva. Z zagotavljanjem močne politične podpore krepimo povezovanje Ukrajine z Evropsko unijo,« je dejal izvršni podpredsednik za gospodarstvo za ljudi Valdis Dombrovskis.

To izplačilo je del nujnega svežnja makrofinančne pomoči v višini 3 milijard evrov, ki je namenjena desetim kandidatkam in partnericam evropske sosedske politike za blaženje gospodarskih posledic pandemije COVID-19.

Program je konkreten primer solidarnosti Evropske unije in njenih partnerjev pri odzivanju na posledice pandemije COVID-19. Pomoč temelji na pozitivni oceni napredka ukrajinskih oblasti pri izvajanju dogovorjenih ukrepov politik v okviru programa makrofinančne pomoči za COVID-19. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)