25.03.2022 ob 18:25
Deli članek
Ukrajini dostavili 21 reševalnih vozil, 11 gasilskih vozil in 16 vozil prve pomoči

Janez Lenarčič

Bruselj (MOREL)- Evropska unija Ukrajini in sosednjim državam še naprej zagotavlja nujno pomoč z milijoni osnovnih dobrin, kot so zdravila, zatočišča in hrana. Ta teden poteka obsežna dostava vozil, in sicer 21 reševalnih vozil, 11 gasilskih vozil in 16 vozil prve pomoči, 23 tovornjakov pa bo dostavilo še 49 ton zdravstvene in reševalne opreme. Ta konvoj je ponudila Francija prek mehanizma EU na področju civilne zaščite.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je dejal: »Vsak dan smo priča izjemni solidarnosti evropskih držav pri njihovi podpori Ukrajini. EU brez prestanka usklajuje dostavo nujne pomoči iz vse Evrope v Ukrajino in njene sosednje države, ki so pod pritiskom pritoka beguncev.«

Najbolj ranljivi med milijoni ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, so kronični bolniki, ki nujno potrebujejo specializirano zdravstveno oskrbo. EU usklajuje tudi operacije medicinske evakuacije, da bi paciente premestili v bolnišnice, kjer lahko prejmejo ustrezno oskrbo. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)