21.06.2022 ob 22:56
Deli članek
Unija naj odpre vrata tudi BiH

Matjaž Nemec

 

Bruselj (MOREL)- Poslanec Evropskega parlamenta (EP) in član odbora EP za zunanje zadeve (AEFT) Matjaž Nemec je danes, z zbranimi podpisi evropskih poslank in poslancev na predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo naslovil pismo podpore za podelitev statusa kandidatke za vključitev v Evropsko unijo (EU) Bosni in Hercegovini na prihajajočem zasedanju Evropskega sveta 23. in 24. junija 2022.

Podpisane poslanke in poslanci EP, s prvopodpisanim  Matjažem Nemecem so predsednici EP podali poziv za podelitev statusa kandidatke omenjeni državi, s pojasnilom zavezanosti EU k širitvenemu procesu: da se Bosno in Hercegovino vključi v aktiven proces pridružitve, k čemur je pred dnevi pozvala tudi nova slovenska vlada.

Kot so nadalje poudarili podpisani poslanci in poslanke EP, bi se s takošnjo podelitvijo statusa kandidatke Bosni in Hercegovini dalo “pozitiven signal” ter spodbudo za izvedbo potrebnih reform. “Z jasnim sporočilom Bosni in Hercegovini o podelitvi statusa kandidatke za vključitev v EU ter pričetekom  pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo ter aktivnostmi za liberalizacijo vizumskega režima za Kosovo, bi Evropska unija potrdila zavezanost širitve v odnosu do Zahodnega Balkana ter hkrati utrdila svojo verodostojnost do te regije, za prihodnost katere smo prepričani, da  pripada naši, skupni evropski perspektivi, “ so bili jasni. 

Prav tako so podpisani poslanci in poslanke v luči novonastalih razmer, povezanih z rusko agresijo v Ukrajini ter povečanjem nestabilnosti v celotni regiji, izpostavili pomembnost krepitve širitvene politike s strani EU, prioritetno prav v regiji Zahodnega Balkana: “Da se ohrani mir, države Zahodnega Balkana pa spodbudi k napredeku na področju pravne države in demokracije.” Enotnost EU in njena načelnost do širitvenega procesa na Zahodnem Balkanu sta po njihovi oceni ključni za preprečevanje morebiti že načete verodostojnosti EU v tej regiji ter za vzpostavitev ponovnega “evropskega zagona” v njej.  

“Podpisani poslanci in poslanke želimo izraziti svojo podporo podelitvi statusa kandidatke EU Bosni in Hercegovini in izpostaiti pomembnost, da ste, predsednica Evropskega parlamenta, močna zaveznica v teh procesih, ko boste na naslednjem srečanju voditeljev EU zastopali državljanke in državljane Evropske unije,” so Roberto Metsolo v zaključku pisma nagovorili podpisani poslanci in poslanke, na čelu z Matjažem Nemcem.(konec)