29.06.2021 ob 17:39
Deli članek
Ustrezne in pravočasne informacije rešujejo življenja in podpirajo okrevanje

Věra Jourová

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je danes objavila poročila o ukrepih glede dezinformacij o COVID-19, ki so jih Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft in Google sprejeli maja letos, kot podpisniki kodeksa ravnanja glede dezinformacij. »Pandemija nas je opomnila, da lahko ustrezne in pravočasne informacije rešujejo življenja in podpirajo okrevanje. Ta program spremljanja ostaja testni primer za platformo, ki bo prispevala h krepitvi kodeksa ravnanja glede dezinformacij,« je dejala podpredsednica Komisije Věra Jourová, pristojna za področje vrednot in preglednosti.

Facebook je sporočil, da je maja več kot 5 milijonov uporabnikov uporabljalo okvirje za profile, ki so bili uvedeni, da bi ljudi spodbudili k cepljenju. Twitter je posodobil sistem obveščanja uporabnikov, da bi se ti v večji meri zavedali, kdaj so njihove objave označene ali odstranjene, TikTok pa je sodeloval z italijanskim ministrstvom za mlade v kampanji za spodbujanje cepljenja. Svoje ugotovitve sta podala tudi Microsoft Bing in Google.

V skladu z nedavno objavljenimi smernicami bi bilo potrebno izkušnje, pridobljene v trenutnem programu spremljanja, uporabiti za oblikovanje trdnega okvirja za spremljanje, ki bi obsegal jasne kazalnike uspešnosti. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)