18.10.2021 ob 19:10
Deli članek
Ustvarjenih več kot 591 milijonov potrdil

Bruselj (MOREL)- Danes je Evropska komisija sprejela poročilo o evropskem digitalnem covidnem potrdilu in njegovi uporabi po EU. Poročilo kaže, da je bilo potrdilo ključni element odziva EU na pandemijo, saj je bilo ustvarjenih več kot 591 milijonov potrdil. Z evropskim digitalnim covidnim potrdilom, ki zajema potrdilo o cepljenju, potrdilo o testu in potrdilo o preboleli bolezni COVID-19, je EU olajšala varno prosto gibanje za državljane ter  podprla močno prizadeto turistično industrijo.

Trenutno je sistem evropskih digitalnih covidnih potrdil edini sistem, ki že deluje na mednarodni ravni. Vanj je vključenih 43 držav s štirih celin, kar kaže, da je potrdilo EU mednarodni standard. V prihodnjih tednih in mesecih se bo v sistem vključilo še več držav.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v govoru o stanju v Uniji izpostavila, da je evropsko digitalno covidno potrdilo dokaz, da lahko, kadar delujemo skupaj, ukrepamo hitro. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)