05.01.2022 ob 08:42
Deli članek
V Kazahstanu protesti zaradi podražitve goriv

Protesti v Amati

Almati (MOREL/FoNet)- Kazahstanska policija je včeraj uporabila solzivec in šok bombe, da bi zaustavila  več tisoč protestnikov, ki so na  ulicah Almate protestirali zaradi drastično povečanih cen goriv. 

Policija je začela streljati na protestnike, ker se niso hoteli raziti. Ocenjujejo, da je bilo na ulicah Almate koli pet tisoč protestnikov. Predsednik Kazahstanja Kosim Žormart Tokajev je opozoril demonstrante v videosporočilu, da so napadi na vladne objekte in vojsko nezakoniti. Poudaril je, da vlada ne bo padla, vendar si želi vzajemno zaupanje in dialog, ne pa spopad.

Protesti so se začeli 2. januarja v zahodnem mestu Zhanaozen, kjer je bilo leta 2011 ubitih 16 ljudi, ko so oblasti nasilno prekinile stavko naftnih delavcev. Vzrok za proteste je bila podražitev zemeljskega plina v energetskem osrčju države na  zahodu Kazahstana. Odločitev vlada, da ceno zniža, pa protestov ni umirila. Kazahstanska policija je prijela več novinarjev brez kakršnih koli  pojasnil. Manjši protesti so potekali še v štirih kazahstanskih mestih, policija pa je prijela več kot 20 ljudi.

Borci za človekove pravice so že pred tem opozorili, da je kazahstanski zakon o javnih zbiranjih v nasprotju z mednarodnimi standardi, saj morajo vsa zbiranje imeti dovoljenje oblasti. (konec)