01.08.2021 ob 22:12
Deli članek
V Nemčiji načrtujejo tretjo dozo cepljenja

Berlin, (MOREL/FoNet)- V Nemčiji načrtujejo od 1. septembra dalje, da bodo začeli cepiti s tretjo dozo cepiva proti Covidu-19 starejše in občutljivejše osebe, je bilo zapisano v predlogu nemškega ministrstva za zdravje, ki je bil predočen medijem. Osnutek predloga predvideva tudi cepljenje otrok starih od 12 do 17 let. 

Nemški minister za zdravje Jens Spahn in njegovi kolegi iz 16 nemških zveznih pokrajin naj bi  jutri sestavili načrt cepljena. Mobilne ekipe naj bi obiskale vse ustanove za starejše in jih cepile s cepivi Prizer/Biontech ter Moderna, neglede na to, s katerim cepivom so jih prej cepili. 

Zdravniki bodo hkrati dodatni cepili starejše in bolnike z oslabljenim imunskim sistemom. 

Nedavne raziskave so pokazale, da imunost po cepljenju s časom slabi in zato postavlja rizične osebe v negotov zdravstveni položaj. V Nemčiji so doslej z dvema dozama cepili 52 odstotkov populacije, zdravstvene oblasti pa želijo odpreti tudi cepilna mesta za mlade, stare od 12 do 17 let. Cepljenja bodo lahko organizirale šolske ustanove in univerze. Evropska agencija za zdravila (EMA) je odobrila cepljenje s cepivi Pfizer in Modarna vseh oseb, starejših od 12 let. (konec)