06.11.2019 ob 19:39
Deli članek

Bruselj, 6. november 2019 (MOREL)- Evropska unija in Kitajska sta danes zaključili pogajanja o dvostranskem sporazumu, s katerim bosta pred posnemanjem in nezakonitim prisvajanjem zaščitili 100 evropskih geografskih označb na Kitajskem in 100 kitajskih geografskih označb v EU. Med zaščitenimi označbami je tudi slovenska geografska označba Vipavska dolina.

Sporazum, ki naj bi začel veljati pred koncem leta 2020, bo po pričakovanjih prinesel obojestranske trgovinske koristi ter povečal povpraševanje po visokokakovostnih proizvodih na obeh straneh. Na seznamu zaščitenih geografskih označb so številni evropski proizvodi, med drugim Cava, Champagne, Feta, Irish whiskey, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma in Queso Manchego.

Kitajska je druga izvozna destinacija agroživilskih proizvodov EU in hkrati druga izvozna destinacija evropskih proizvodov z zaščiteno geografsko označbo. Sheme kakovosti EU so namenjene zaščiti imen specifičnih proizvodov za promocijo njihovih edinstvenih značilnosti, vezanih na njihovo geografsko poreklo ter tradicionalno znanje. Trenutno je zaščitenih več kot 3.300 evropskih kmetijskih proizvodov, ki nosijo zaščiteno geografsko označbo (ZGO) ali zaščiteno označbo porekla (ZOP). V EU je poleg tega zaščitenih tudi okoli 1.250 neevropskih imen, predvsem na podlagi dvostranskih sporazumov. Trg geografskih označb EU je vreden približno 74,8 milijarde evrov, skupaj pa predstavljajo 15,4 % vsega izvoza hrane in pijače EU. To je sporočilo predstavništvo evropske komisije v Sloveniji. (konec)