07.11.2021 ob 21:47
Deli članek
ZDA odpirajo meje

Washington (MOREL/FoNet)- Združene države Amerike se pripravljajo, da bodo jutri ponovno odprle kopenske in letalske meje za potnike, ki so cepljeni proti koronavirusu. Tako  bodo končali 20 mesečne restrikcije, ki so ločevale družine, bremenile turizem in otežile diplomatske zveze. 
Prepoved, ki jo je v začetku leta 2020 uvedel takratni predsednik Donald Trump in podprl njegov naslednjih Joe Biden, je naletela na številne kritike in je postala simbol  protestov, omejitve pa so bile še posebej nepopularne v Evropi, Kanadi in Mehiki. 
Da bi preprečili širjenje epidemije koronavirusa so bile meje ZDA zaprte od marca lani za potnike iz večine držav sveta, vključno z Evropsko unijo, Veliko Britanijo in Kitajsko, Indijo in Braziliji, pa tudi iz Mehike in Kanade.

Letalske družbe so napovedale, da bodo po odprtju meja ZDA, povečale število prekooceanskih poletov z uporabo večine letal, ki so bila zaradi pandemije prikovana na zemljo. 

Potniki, ki bodo potovali v ZDA bodo morali biti cepljeni in testirani tri dni pred potovanje, sistem kontrole pa bodo morale vzpostaviti letalske družbe. (konec)