18.05.2022 ob 22:10
Deli članek
ZDA ponovno odprli veleposlaništvo v Kijevu

Kijev (MOREL/FoNet) - ZDA so danes ponovno odprle svoje veleposlaništvo v Kijevu, potem ko je bilo tri mesece zaprto zaradi ruske invazije na Ukrajino. Uradno znova začenjamo z delovanjem, je pred dvigom ameriške zastave za Reuters povedal tiskovni predstavnik veleposlaništva Daniel Langenkamp, ​​je sporočila Voice of America.

. Langenkemp je dodal, da se bo na misijo sprva vrnilo majhno število diplomatov. Konzularno poslovanje se ne bo nadaljevalo takoj, še vedno pa bo veljalo priporočilo State Departmenta, naj Američani ne potujejo v Ukrajino.

Ameriško veleposlaništvo je bilo zaprto od 14. februarja, deset dni pred začetkom ruske invazije na Ukrajino. Uslužbenci veleposlaništva so bili nameščeni na Poljskem dva meseca, vendar se je odpravnica poslov Christina Quien 2. maja vrnila v Ukrajino in obiskala mesto Lviv na zahodu države. Številne zahodne države, vključno s Francijo, Nemčijo in Veliko Britanijo, so v zadnjem mesecu ponovno odprle veleposlaništva v Kijevu, potem ko so se ruske enote umaknile iz severne Ukrajine, da bi se osredotočile na ofenzivo na vzhodu. (Konec)