01.12.2021 ob 18:26
Deli članek
Začeli izvajati strategijo Global Gateway

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija in visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko sta danes začela izvajanje strategije Global Gateway, nove evropske strategije za spodbujanje pametnih, čistih in varnih povezav v digitalnem, energetskem in prometnem sektorju ter okrepitev zdravstvenih, izobraževalnih in raziskovalnih sistemov po vsem svetu.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala: »COVID-19 je pokazal, kako povezan je svet, v katerem živimo. V okviru svetovnega okrevanja želimo preoblikovati način povezovanja sveta, da bi bila obnova boljša za prihodnost. Evropski model pomeni naložbe v trdo in mehko infrastrukturo, trajnostne naložbe v digitalno, podnebje in energijo, promet, zdravje, izobraževanje in raziskave ter v spodbudno okolje, ki zagotavlja enake konkurenčne pogoje. V skladu z demokratičnimi vrednotami EU ter mednarodnimi normami in standardi bomo ob spoštovanju najvišjih socialnih in okoljskih standardov podpirali pametne naložbe v kakovostno infrastrukturo. Strategija Global Gateway je model za to, kako lahko Evropa vzpostavi odpornejše povezave s svetom.«

Cilj strategije Global Gateway je ob upoštevanju potreb partnerjev in lastnih interesov EU med letoma 2021 in 2027 mobilizirati do 300 milijard evrov naložb za podporo trajnemu okrevanju na svetovni ravni. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji.