02.08.2022 ob 22:42
Deli članek
Biznis z kovid cepivi se nadaljuje

Bruselj (MOREL)- Evropska komisija je podpisala okvirno pogodbo o skupnem javnem naročilu s podjetjem HIPRA za nakup do 250 milijonov odmerkov cepiva proti COVID-19. Pri skupnem javnem naročilu sodeluje 14 držav članic in drugih držav; da bo cepivo HIPRA na voljo sodelujočim državam, mora njegovo pozitivno oceno podati še Evropska agencija za zdravila.

»Glede na porast okužb s COVID-19 v Evropi moramo zagotoviti čim večjo pripravljenost v jesenskih in zimskih mesecih. Cepivo HIPRA dodaja še eno možnost za dopolnitev našega obsežnega portfelja cepiv za naše države članice ter državljanke in državljane. V prihodnjih mesecih bo bistveno povečati število cepljenj in poživitvenih cepljenj. Močno si prizadevamo zagotoviti, da so cepiva na voljo vsem,« je pojasnila evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Komisija tako še razširja portfelj cepiv, ki ga zagotavlja strategija EU za cepiva, vključno s pogodbami, ki so že podpisane s podjetji AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, Moderna, Novavax in Valneva. V okviru te strategije je bilo zagotovljenih približno 4,2 milijarde odmerkov. Sodelujoče države se lahko odločijo, da bodo cepivo darovale državam z nižjim in srednjim dohodkom ali ga preusmerile drugim evropskim državam.