24.11.2022 ob 17:50
Deli članek
Do leta 2040 bodo odpravili onesnaževanje s plastiko?!

Virginijus Sinkevicius

Bruselj (MOREL)- Evropska unija se je danes pridružila koaliciji ambicioznih za odpravo onesnaževanja s plastiko. S tem je potrdila svojo zavezanost v svetovnih pogajanjih za ambiciozen sporazum, s katerim bi do leta 2040 odpravili onesnaževanje s plastiko. 

EU bo vztrajala pri sprejetju pravno zavezujočega instrumenta, potrebi po nujnem ukrepanju in uporabi krožnega pristopa k recikliranju plastike. Bistveno bo, da novi instrument vključuje obveznost držav, da pospešijo ukrepe za preprečevanje kopičenja plastike v okolju. 

Pogajanja se bodo v Urugvaju začela prihodnji ponedeljek in naj bi se zaključila leta 2025. 

»Onesnaževanje s plastiko je svetovni problem, ki zahteva globalne rešitve. V EU nenehno krepimo prizadevanja in izboljšujemo svojo zakonodajo za zmanjšanje plastičnih odpadkov. S pridružitvijo koaliciji za odpravo onesnaževanja s plastiko ne le izražamo svojo zavezanost, temveč tudi našo pripravljenost, da dajemo zgled,« je poudaril evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)