29.09.2022 ob 21:16
Deli članek
Klakočerjeva končuje obisk na Japonskem

Srečanje Urške Klakočar Zupančič z guvernerko Tokia Koike Yuriko.

Ljubljana (MOREL)- Predsednica državnega zbora  Urška Klakočar Zupančič, ki se je v torek kot vodja delegacije Republike Slovenije udeležila pogrebne slovesnosti nekdanjega predsednika vlade Japonske Shinza Abea, po kateri se je v palači Akasaka srečala s predsednikom vlade Japonske Fimuom Kishido in japonskim ministrom za zunanje zadeve Yoshimaso Hayashijem, danes zaključuje delovni obisk na Japonskem.

V okviru delovnega obiska je predsednica državnega zbora imela več dvostranskih pogovorov z visokimi predstavniki Japonske. V parlamentu Japonske jo je danes, v četrtek, na pogovoru sprejel predsednik predstavniškega doma Hiroyuki Hosoda, s katerim sta govorila o gospodarskih in političnih odnosih med državama v luči 30. obletnice diplomatskih odnosov, o vojni v Ukrajini in njenem vplivu na širšo geopolitično situacijo ter možnostih okrepitve medparlamentarnega sodelovanja. V parlamentu se je predsednica sestala tudi s predsednikom japonsko - slovenske parlamentarne skupine prijateljstva Ichirom Aisawo in njenimi člani, s katerimi se je strinjala o pomembnosti krepitve medparlamentarnega sodelovanja in izmenjave parlamentarnih izkušenj ter dobrih praks in s tem spodbujanja sodelovanja na vseh drugih področjih. 

Predsednica Klakočar Zupančič se je danes srečala tudi s člani japonsko-slovenskega poslovnega kluba (JSBC), s katerimi je govorila o povezavah med Japonsko in Slovenijo, gospodarskih odnosih med državama, o pomenu japonskih investicij v Sloveniji in priložnostih za njihovo krepitev.

V sredo je predsednica Državnega zbora imela vljudnostni pogovor z guvernerko Tokia Yuriko Koike. Med drugim sta spregovorili o pomenu spodbujanja udejstvovanja žensk na visokih položajih, prav tako pa tudi o pomenu spodbujanja novih zagonskih podjetij za razvoj gospodarstva in o možnostih sodelovanja na tem področju. 

Srečala se je tudi z ministrom odgovornim za politike v zvezi z otroki, krepitvijo vloge žensk in enakostjo spolov Masanobujem Oguro, z  Yuriko Meguro, strokovnjakinjo na področju vloge žensk in nekdanjo predstavnico Japonske v Komisiji OZN za status žensk, ter Tatsuhikojem Furomotojem, direktorjem za integracijo načela enakosti spolov na japonskem ministrstvu za zunanje zadeve. 

Predsednica državnega zbora  Urška Klakočar Zupančič se je ob robu delovnega obiska na Japonskem srečala še z drugimi visokimi gosti tujih držav, ki so bili vabljeni na pogrebno slovesnost nekdanjega premierja Japonske. Pogovor je tako med drugimi v torek imela s predsednikom parlamenta Republike Estonije Jürijem Ratasom, s katerim sta govorila predvsem o ruski agresiji nad Ukrajino, energetski draginji in e-državni upravi. V sredo, 28. septembra 2022, se je srečala s predsednikom poslanske zbornice Romunije Marcelom Ciolacuem in predsednikom romunske vlade Nicolaem Ciucăem. Pogovor je tekel o slovensko-romunskih dvostranskih odnosih, energetski draginji in drugih aktualnih političnih in ekonomskih vprašanjih, ki pestijo Evropo. 

Delovni obisk predsednice državnega zbora je bil tudi priložnost za srečanje s slovensko skupnostjo na Japonskem. Na sprejemu, ki ga je v sredo, pripravilo veleposlaništvu Republike Slovenije v Tokiu in je potekal v znamenju 30. obletnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko, je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v nagovoru med drugim izrazila zadovoljstvo, da imata Slovenija in Japonska veliko skupnega, med drugim delita temeljne vrednote, kot so demokracija, vladavina prava, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Poudarila je, da so vsi Slovenci ambasadorji Slovenije na Japonskem, Japonci pa so ambasadorji Japonske v Sloveniji. To so sporočili iz državnega zbora. (konec)