28.07.2021 ob 22:39
Deli članek
Krepitev zmogljivosti EU na področju kvantnih tehnologij

Margrethe Vestager

Bruselj (MOREL)-  Irska je zadnja izmed držav članic, ki je podpisala politično izjavo za krepitev evropskih zmogljivosti na področju kvantnih tehnologij, kibernetske varnosti in industrijske konkurenčnosti. Države članice so se zavezale, da bodo skupaj z Evropsko komisijo in Evropsko vesoljsko agencijo zgradile varno kvantno komunikacijsko infrastrukturo (EuroQCI), ki bo pokrivala celotno EU.

«Zelo sem vesela, da so vse države članice podpisale izjavo o EuroQCI, kar je solidna osnova za načrte Evrope, da postane velika igralka na področju kvantnih komunikacij. Zato spodbujam vse države članice, da so pri svojih aktivnostih ambiciozne, kajti močne nacionalne mreže bodo temelj EuroQCI,» je izpostavila Margrethe Vestager, izvršna podpredsednica za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da je kibernetska varnost ključen element evropske digitalne suverenosti. Po njegovih besedah je pobuda EuroQCI zelo pomemben del prihodnje pobude za varno povezljivost, ki bo Evropejcem omogočila dostop do zaščitenih in zanesljivih komunikacijskih storitev. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)